放工同朋友去咗尖沙咀食飯吹水🍻,佢揀咗位於廣東道嘅樓上「泓居酒屋」,大廈位置喺正海港城對面。本身以為平日晚上未必爆場,始終唔係地舖嘛,誰不知餐廳人氣好高呢。居酒屋環境幾四正🏮,偏向新派路線,和風味反而無咁重。後尾行近窗邊先知原來望出去個風景都幾靚。同時,店員服務態度非常好,有禮貌得嚟又貼心👍。店員先為我哋送上餐前小食:涼拌韭黃🥢。居酒屋主打串燒,我哋嗌咗幾串試吓🍖,包括明太子雞翼($38)、安格斯牛柳粒($48)、荔枝鹿兒島豚肉燒($42)同埋翠玉瓜($22)。荔枝豚肉卷爆汁🐷,雞翼釀滿明太子粒,但原來得一隻,只適合一人自私食🍗。原味玉子燒($78/6切),🍳玉子燒唔錯喎,蛋味香濃,兼且富有層次。雖然佢無餡料,不過加咗啲蜜糖一齊燒,食落甜甜的🍯。關東煮($72),🍢一碗關東煮蘊含多種食材,例如有魚餅、蒟蒻、海帶、蘿蔔同雞蛋等。高湯夠熱又惹味,再沾埋黃芥辣醬食,口味正宗🤤。魷魚飯($82),小食如其名,魷魚中間塞滿糯米飯🍚,質感煙韌軟糯,非常飽肚。魷魚味道濃烈,估唔到就連個汁都帶有魷魚香🦑。炸日本金針菇($68),🍄金菇撕成一絲絲,每條蘸粉油炸,炸至金黃香脆,口感幾得意,佐酒一流。日本豆
涼拌韭黃
店員先為我哋送上餐前小食:涼拌韭黃🥢。
串燒
原味玉子燒
關東煮
魷魚飯
炸日本金針菇
日本豆腐雪糕
日本豆腐雪糕($38),🍨雪糕算大球,兩個人食啱啱夠,並滲出啖啖豆腐香。
飲品方面🍹,我哋要咗冧酒可樂($68)同埋白桃碳酸飲料($58),兩杯都OK喎,簡簡單單易入口,而且冧Coke嘅組合係幾夾呢!
總括嚟講,我同朋友喺居酒屋過咗一個愉快嘅晚上😊,環境氣氛舒服,如果食物種類再多啲就好喇。另外,我見佢午市套餐好似幾好,有機會可以嚟試下🍱。
$330 (Dinner)
原味玉子燒
關東煮