2023-03-12 59 views
放工最適合去食飯輕鬆一下~早幾日去左呢間有日式鐵板燒、串燒、精緻和食同酒水,同時坐擁維港海景的餐廳—五武士,餐廳內設有三個獨立的酒水體驗空間,包括手工啤酒、雞尼酒、清酒和葡萄酒🍷·餐廳內座位不算太多,但勝左空間感足夠,唔會覺得好擠逼,職員服務都好好,會介紹下每道菜嘅特別之處😆可惜今次餐廳比較多人,未坐到窗邊海景位,下次早啲book定先得🙈·1️⃣桂花蜜糖日本高糖蕃茄($88)加左桂花蜜的蕃茄味道幾清新😍甜度適中·2️⃣有機菠菜配即磨胡麻醬($98)菠菜煮得岩岩好,清甜爽口😚😚加左胡麻醬更加香😆如果覺得唔夠,仲可以另外再自己即磨胡麻灑上面·3️⃣土佐鰻魚豆腐($138)鰻魚整得唔錯,背面魚皮位剪得脆脆地,魚肉軟腍,口感層次豐富·4️⃣刺身三點有牡丹蝦、吞拿魚和油甘魚,最鍾意食油甘魚,魚香味幾突出😍·5️⃣熊本產A5和王和牛薄燒($480/100g)和牛肉質軟腍,牛味突出,唔會好重油脂味,中間仲卷住滿滿的蔥,食落無咁油膩·6️⃣地雞湯素麵($98)經理特別推介😂果然好有驚喜,地雞湯非常鮮甜,濃濃的雞味,麵條都可以吸到雞湯味🤤🤤·7️⃣鯛魚白湯稻庭烏冬($128)湯底好香魚味,魚肉處於岩岩熟嘅狀態,非常嫩滑😚·最後職員
放工最適合去食飯輕鬆一下~
1️⃣桂花蜜糖日本高糖蕃茄($88)
加左桂花蜜的蕃茄味道幾清新😍甜度適中
2️⃣有機菠菜配即磨胡麻醬($98)
3️⃣土佐鰻魚豆腐($138)
鰻魚整得唔錯,背面魚皮位剪得脆脆地,魚肉軟腍,口感層次豐富
4️⃣刺身三點
有牡丹蝦、吞拿魚和油甘魚,最鍾意食油甘魚,魚香味幾突出😍
5️⃣熊本產A5和王和牛薄燒($480/100g)
6️⃣地雞湯素麵($98)
7️⃣鯛魚白湯稻庭烏冬($128)
湯底好香魚味,魚肉處於岩岩熟嘅狀態,非常嫩滑😚
最後職員送上靜崗縣蜜瓜,為這一餐畫上完美句號😙蜜瓜非常甜,肉質好腍好熟,好好食😆