今日約咗朋友去尖沙咀「平成」食飯,因為前排同朋友傾開好掛住日本嘅居酒屋🏮所以就搵到平成呢間店。我哋6:00入到去🍴第一個感覺已經覺得好得意。真係好又去咗日本嘅感覺😭🍻牆上面嘅衣架,就同日本一樣,比客人掛起自己件大褸🧥所有佈置都好得意,好有感覺,令人覺得好舒服自在,好似去咗旅行咁~-飲品方面我哋首先叫咗一杯黑啤(Suntory Draft Beer 🍺 ),同埋百香果~我同朋友本身都好怕勁苦嘅啤酒,但係呢款黑啤好容易入口,我朋友唔鍾意飲酒,都覺得完全接受到,仲話幾好味添🤣🤣至於百香果,好香好清新👍🏻真材實料-嘢食方面,我哋叫咗五樣嘢。1.牛肉大阪燒 ($120)完全覺得係日本嘅味道😻大阪燒熱辣辣,入邊有好多牛肉碎。醬料都好夠,我同朋友5分鐘內K.O.左呢碟野🤣🤣2.泡菜炒五花腩($110)呢樣餸雖然喺日本未食過,但都點黎送下酒。五花腩薄薄地好入味,加埋泡菜辣辣地好惹味🤤我覺得泡菜同五花籃好夾。因為有少少辣嘅菜,咁就可以中和返五花腩本身有嘅油份~3.燒墨魚咀($90)墨魚咀好大粒。絕對唔係放題嘅質素!放題嗰啲通常燒到好乾,縮晒水🤣但係今次我終於試到真正墨魚咀應有嘅味道😍呢兩串墨魚咀係我暫時

牆上面嘅衣架,就同日本一樣,比客人掛起自己件大褸🧥

至於百香果,好香好清新👍🏻真材實料

嘢食方面,我哋叫咗五樣嘢。
1.牛肉大阪燒 ($120)
完全覺得係日本嘅味道😻大阪燒熱辣辣,入邊有好多牛肉碎。
醬料都好夠,我同朋友5分鐘內K.O.左呢碟野🤣🤣

2.泡菜炒五花腩($110)
因為有少少辣嘅菜,咁就可以中和返五花腩本身有嘅油份~

3.燒墨魚咀($90)
墨魚咀好大粒。絕對唔係放題嘅質素!
放題嗰啲通常燒到好乾,縮晒水🤣
但係今次我終於試到真正墨魚咀應有嘅味道😍呢兩串墨魚咀係我暫時食過最好味的!
墨魚咀好濕潤好彈牙,味道好新鮮~
加埋檸檬汁,鮮味更加突出😍

4. 三文魚籽紫菜胡麻醬冷麵($130)
我本身好鍾意食冷麵🤤呢碗啲麵質都係我鍾意嘅🤤爽口彈牙,仲有三文魚籽古麻醬撈埋一齊,層次感UP UP 🔝🥰

5.✨✨燒青提子燒五花腩卷✨✨($100)
呢一個要比五粒星推介!
第一次試!好有驚喜!冇諗過原來青提子會同豬肉咁夾~五花腩燒得好入味,鹹鹹地令人好有食慾~🤤入面粒提子大大粒,好甜好爽口~真係好好味!大家一定要試🍻

總括嚟講,今晚好開心。因為感覺似係去咗日本。店舖地方唔大,但正正因為咁樣,令人好有感覺,情侶或者三五知己一齊黎飲下酒食下野會好有feel ❤️

• 牛肉大阪燒
  • 三文魚籽胡麻冷麵