2024-12-05
前日講咗幾次想食烤鴨,今日友人就帶我去海港城品嚐間挺出名北京菜。餐廳裝修好靚,具特色宮庭雅苑,座位闊落舒服,很高私隱度一坐低,服務員就遞上一壺桂花烏龍茶,香濃桂花味,感覺好清新,邊飲靚茶邊品嚐鴨子🦆 茶芥$40 馳名烤鴨(半隻)$388廚師推咗整隻鴨出嚟係我哋面前切,鴨子一邊出煙邊流口水🤤鴨切成了三小碟及各有不同食法:鴨胸皮-全隻鴨最香酥地方 建議蘸藍莓醬+爆炸糖 甜甜嘅味道配鴨皮 幾創新食法,咀嚼同時爆炸糖會郁動 好搞笑😂 味道上就個人喜歡就咁食多啲鴨胸肉-皮脆肉嫩 建議蘸秘製黃芥末佢哋秘製嘅醬真係與眾不同,完全無刺鼻嘅感覺,入口少少酸中帶甜,仲幾解膩 鴨腿肉-係全隻鴨嘅精華所在,建議包薄餅食平時一般人食法都係包青瓜、京蔥絲、甜麵醬依到有個創新食法係包山楂條、紫洋蔥、藍莓醬山楂條酸甜酸甜幾特別,鐘意甜食嘅朋友會喜歡但個人喜歡守舊派✌🏻😳大讚呢到薄餅皮夠熱幾薄,煙靭 份量仲好多黃扒魚肚$168(位)南瓜湯底,質地很很稠,好濃郁雞湯味唔講唔知係南瓜湯🎃 魚肚好厚好大塊 啖啖肉 滿足😳喜歡飲湯嘅朋友必嗌🤞🏼芥末沙律蝦球$178大大隻蝦蝦球已去殼,外皮炸到乾身脆口,蝦肉彈牙食落仲有少少蝦汁。
餐廳裝修好靚,具特色宮庭雅苑,座位闊落舒服,很高私隱度
茶芥$40
馳名烤鴨(半隻)$388
廚師推咗整隻鴨出嚟係我哋面前切,鴨子一邊出煙邊流口水🤤
鴨切成了三小碟及各有不同食法:
鴨胸肉-皮脆肉嫩 建議蘸秘製黃芥末
鴨腿肉-係全隻鴨嘅精華所在,建議包薄餅食
平時一般人食法都係包青瓜、京蔥絲、甜麵醬
依到有個創新食法係包山楂條、紫洋蔥、藍莓醬
山楂條酸甜酸甜幾特別,鐘意甜食嘅朋友會喜歡
但個人喜歡守舊派✌🏻😳
大讚呢到薄餅皮夠熱幾薄,煙靭 份量仲好多
黃扒魚肚$168(位)
喜歡飲湯嘅朋友必嗌🤞🏼
芥末沙律蝦球$178
大大隻蝦蝦球已去殼,外皮炸到乾身脆口,蝦肉彈牙食落仲有少少蝦汁。加埋芥末沙律醬 &底部有塊脆脆的米片 簡直係口感代表😛
青梅小排骨$148
一嚟到 真係哇一聲…份量幾多 排骨炸到好脆😚炸完能夠包住肉汁,但幾多碎骨 食個陣要小心😟
青梅醬真係第一次食,甜甜的醬青梅帶少少酸 降低油炸嘅油膩感 整體都幾夾
京式小籠包$68
熱辣辣嘅小籠包到~小籠包皮薄有湯汁個款,味道正正常常~
椰汁燕窩$128(位)
一碗小小的熱甜品,燕窩絲份量如圖,正常的味道,性價唔高…