2024-09-26
好耐之前已經同朋友試過呢間片皮鴨好食, 最近另外一位好朋友又想食, 我當然介紹佢黎呢間食啦! 餐廳位於尖沙咀LCX近海邊位置,有室內和室外用餐, 今次因為下雨, 就坐室內。如果天氣好, 日頭同夜晚都有個靚景陪伴一齊用膳呀, 超正! 呢到環境舒適, 很欣賞佢既藝術圓形設計隔開餐桌之間~*馳名烤鴨 (半隻)烤鴨即叫即燒,會係客人席前展現刀工, 一邊切片見到熱氣上升, 熱辣辣的烤鴨十分吸引。還包括了八寶盒配料及薄餅一份, 薄餅都好多塊。一鴨有三種吃法,脆鴨皮、鴨腿肉及鴨胸肉,首先加了爆炸糖的脆鴨皮吃法特別,食落甜甜地, 不會感到油膩。建議要快食, 因為爆炸糖接觸到水份好快會變硬呀。薄餅皮皮薄, 小小煙韌, 夾埋鮮嫰鴨肉, 醬汁和配料, 味道好有層次, 口感豐富! 鴨腿肉就可以點芥末來吃, 刺激味蕾! 個人就比較喜歡傳統吃法,不過同一時間又可以吃出三個不同味道, 又十分滿足開心, 哈哈!*松子桂魚松子桂魚賣相已經很吸引, 魚身炸到香脆可口, 魚肉好滑, 加埋酸甜醬汁, 十分開胃, 又係一味送飯的好餸~*金沙海膽蟹肉滑豆腐 $168海膽蟹肉好鮮甜,份量比預期多, 再配上滑滑的豆腐,送飯真的一流,
*馳名烤鴨 (半隻)
*松子桂魚
*金沙海膽蟹肉滑豆腐 $168
海膽蟹肉好鮮甜,份量比預期多, 再配上滑滑的豆腐,送飯真的一流, 十分喜歡, 推介!
*京式小籠包
小籠包皮很薄身, 入口湯汁滿滿, 豬肉鮮~
*薑茶湯圓(位)
薑茶味道濃,小小辣,配上我喜歡的流心芝麻餡湯丸,很美味, 為這頓晚飯畫上完美句號~ 朋友十分滿意我的介紹, 下次想試下佢呢到的下午茶, 襯埋個靚海景~