2024-09-26 2269 views
好耐之前已經同朋友試過呢間片皮鴨好食, 最近另外一位好朋友又想食, 我當然介紹佢黎呢間食啦! 餐廳位於尖沙咀LCX近海邊位置,有室內和室外用餐, 今次因為下雨, 就坐室內。如果天氣好, 日頭同夜晚都有個靚景陪伴一齊用膳呀, 超正! 呢到環境舒適, 很欣賞佢既藝術圓形設計隔開餐桌之間~*馳名烤鴨 (半隻)烤鴨即叫即燒,會係客人席前展現刀工, 一邊切片見到熱氣上升, 熱辣辣的烤鴨十分吸引。還包括了八寶盒配料及薄餅一份, 薄餅都好多塊。一鴨有三種吃法,脆鴨皮、鴨腿肉及鴨胸肉,首先加了爆炸糖的脆鴨皮吃法特別,食落甜甜地, 不會感到油膩。建議要快食, 因為爆炸糖接觸到水份好快會變硬呀。薄餅皮皮薄, 小小煙韌, 夾埋鮮嫰鴨肉, 醬汁和配料, 味道好有層次, 口感豐富! 鴨腿肉就可以點芥末來吃, 刺激味蕾! 個人就比較喜歡傳統吃法,不過同一時間又可以吃出三個不同味道, 又十分滿足開心, 哈哈!*松子桂魚松子桂魚賣相已經很吸引, 魚身炸到香脆可口, 魚肉好滑, 加埋酸甜醬汁, 十分開胃, 又係一味送飯的好餸~*金沙海膽蟹肉滑豆腐 $168海膽蟹肉好鮮甜,份量比預期多, 再配上滑滑的豆腐,送飯真的一流,

*馳名烤鴨 (半隻)

*松子桂魚

*金沙海膽蟹肉滑豆腐 $168

海膽蟹肉好鮮甜,份量比預期多, 再配上滑滑的豆腐,送飯真的一流, 十分喜歡, 推介!

*京式小籠包

小籠包皮很薄身, 入口湯汁滿滿, 豬肉鮮~

*薑茶湯圓(位)
薑茶味道濃,小小辣,配上我喜歡的流心芝麻餡湯丸,很美味, 為這頓晚飯畫上完美句號~
朋友十分滿意我的介紹, 下次想試下佢呢到的下午茶, 襯埋個靚海景~
2024-09-23
Type of Meal
Dinner
  • 金沙海膽蟹肉滑豆腐
朋友介紹有一間餐廳食片皮鴨超好食,而且佢位於尖沙咀海港城,餐廳座位好舒服,重點係你可以望住個靚景,超正🤩♦️馳名烤鴨(半套)+八寶盒(青瓜條、京蔥絲、甜麵醬、山楂條、紫洋蔥、藍莓醬、爆炸糖、羲和秘制芥末醬) +薄餅♦️師傅會喺你面前片鴨,好有儀式感😍而且隻鴨熱辣辣,佢一路切啲香氣就一路撲埋個鼻度,真係超吸引!師傅切出嚟分別有三碟…第一碟係鴨胸皮:佢話係全隻鴨最香酥的位置,店員建議不用包薄餅,先蘸藍莓醬、再蘸爆炸糖,放入口中兩至三秒,爆炸糖在口中跳動,這就是會跳舞的烤鴨。第二碟係鴨胸肉:佢係肉連皮,皮脆肉嫩,店員都係建議不用包薄餅,蘸黃芥末即可,大家一般認識的「黃芥末」刺鼻及帶辣,而羲和秘制芥末醬與別不同,入口酸中帶甜,委婉解膩。第三碟係鴨腿肉:係全隻鴨的精華所在,店員就建議包薄餅享用,佢哋建議有兩種吃法第一個傳統吃法:包薄餅,加入青瓜條、京蔥絲、甜麵醬;第二個新式食法:包薄餅,加入山楂條、紫洋蔥、藍莓醬兩種食法都好好味❤️新式食法食落會fresh啲!除咗烤鴨 ,我哋仲叫咗張氏獅子頭 (位)、三色皮蛋(例)、青梅小排骨(例)、羲和小肉餅(4件) 、荷香鮑魚雞粒燜飯(例)、手撕糖油餅和薑汁紅棗小

第一個傳統吃法:包薄餅,加入青瓜條、京蔥絲、甜麵醬;
第二個新式食法:包薄餅,加入山楂條、紫洋蔥、藍莓醬
兩種食法都好好味❤️新式食法食落會fresh啲!

除咗烤鴨 ,我哋仲叫咗張氏獅子頭 (位)、三色皮蛋(例)、青梅小排骨(例)、羲和小肉餅(4件) 、荷香鮑魚雞粒燜飯(例)、手撕糖油餅和薑汁紅棗小桃膠!

個人好推介以下三樣🥰建議嚟到可以一試,我寫包單真係好食!

♦️青梅小排骨♦️
佢排骨大小剛好,肉質好好,而且因為佢排骨有炸過,所以整體好香,啲汁完美地包住每一塊的肉,而個汁調得剛剛好👍🏻

♦️手撕糖油餅♦️
我覺得佢比我嘅感覺好似牛脷酥,如果你鍾意牛脷酥,相信你都會好鍾意食佢👻👻👻

♦️薑汁紅棗小桃膠♦️
薑汁夠🫚,桃膠軟硬度剛剛好,整體甜度剛好,女孩子好啱飲🥰

2024-08-08
2024-05-24 5870 views
在尖沙咀海港城!可以看著海景吃片皮鴨,而且在做7週年優惠,當然要去試試看啦😎。店舖位於尖LCX餐廳區域,從海港城經過海洋中心就可以。中式風格裝修感覺涼快,還有戶外位置用餐,對著海旁景色用餐挺享受欵🙈。-▪︎7週年羲和烤鴨 HKD$268/半隻店舖在做優惠可以吃得便宜欵🫰🏻,套餐包括烤鴨半隻、八寶盒配料及薄餅一份。烤鴨現點即燒,廚師會到客人席前現刀工。熱辣辣現切挺吸引欵🤭,而且這個味道很香😏。.這裡是一鴨三吃的,分別有有鴨胸皮、鴨胸肉及鴨腿肉,根據卡上指引吃出三個不同味。加了爆炸糖的較特別,感覺中和了食物油膩感☺️。鴨皮酥脆不油膩🤩,鴨肉鮮嫰有肉汁。個人喜歡傳統吃法,吃得出老北京味道欵,薄餅皮薄透啲煙韌。-▪︎三色皮蛋 HKD$78賣相吸引的小吃,用了鴨鴨裝著皮蛋📸。面層放有三款不同顏色配料,皮蛋大隻晶瑩剔透賣相。蛋味香濃惹味,而且口感挺豐富欵,幾款配料和醬汁吃得出層次感。-▪︎酥皮酸辣湯 HKD$118挺有儀式感得湯飲,熱辣辣送來聞到很香酥皮味。用湯匙弄開後味道更香,裡面是濃郁的酸辣湯,用料豐富挺惹味😏。把酥皮放進湯裡,吸份湯汁吃吃來真香😆。-▪︎宮保雞丁|青梅小排骨 HKD$148特色小炒也有

▪︎7週年羲和烤鴨 HKD$268/半隻

▪︎三色皮蛋 HKD$78

▪︎酥皮酸辣湯 HKD$118

把酥皮放進湯裡,吸份湯汁吃吃來真香😆。
▪︎宮保雞丁|青梅小排骨 HKD$148
特色小炒也有挺多選擇,點了兩款開胃惹味的來吃一波。

宮保雞丁肉質嫰滑,味道微辣挺惹味😙。青梅小排骨外脆內軟的質感,醬汁較開胃點。

兩款也是挺好下飯的,所以要點白飯配著吃😋。

▪︎宮廷紅豆糕 HKD$38|薑汁紅棗桃膠 HKD$88
甜品選擇有多款,連西式甜品也有,可惜當天已賣光吃不到了。紅豆糕用了小竹籃裝著,加上鮮花做裝飾,糕點冰涼質感😚,吃得到起沙口感。薑汁紅棗桃膠用料豐富,味道香甜散發薑味,女生吃這個挺滋潤。
2024-05-22
Type of Meal
Dinner
2024-11-12 0 views
最近去咗尖沙咀一間高級餐廳,呢度專食北京烤鴨🦆,環境優雅,裝潢高雅大氣。餐廳內有落地大窗,可以欣賞到美麗嘅維港景色🌆。**北京烤鴨**:有師傅親自去將烤鴨設成薄片,非常有gimmick. 師傅將額分成三個部位,鴨胸皮**:最香酥,蘸藍莓醬,再蘸爆炸糖,好有特色🍬。鴨胸肉**:皮脆肉嫩,點咗蘸黃芥末即可,酸中帶甜😍鴨腿肉,配上青瓜條、京蔥絲、甜麵醬,口感多層次椰皇花膠燉雞湯**:湯底清甜,花膠細膩柔滑,雞肉鮮嫩,椰香濃郁,非常滋補🍲。宮保帶子**:帶子外脆內嫩,配上宮保醬嘅香辣味道,令人胃口大開🔥。**鮑汁海參扣鮑魚**:海參同鮑魚炆得軟糯入味,鮑汁濃郁,每一口都充滿鮮味

鴨胸皮**:最香酥,蘸藍莓醬,再蘸爆炸糖,好有特色🍬。
鴨胸肉**:皮脆肉嫩,點咗蘸黃芥末即可,酸中帶甜😍
鴨腿肉,配上青瓜條、京蔥絲、甜麵醬,口感多層次

2024-11-11 0 views
最近去咗間中菜館羲和雅苑,私隱度高,連個茶都係係桂花烏龍茶,飲落清香溫潤🍵佢係一間北京菜館,主打片皮烤鴨,但好可惜當日個爐維修食唔到佢哋嘅招牌菜而留下些少違憾。於是乎叫咗黃扒魚肚,啲魚肚肥厚彈牙,燜煮到入味,每一啖都係滿滿嘅膠質,配埋濃郁嘅上湯,簡直係極品享受!😋一品賽蟹黃個蟹黃醬香濃得嚟又唔會太漏,食落層次感十足!至於宮保帶子就炒得香脆夠鑊氣,帶子新鮮彈牙,配埋香脆花生,香辣開胃🙂‍↕️京式小籠包偏細隻但依然皮薄餡靚,一啖咬落湯汁四溢,個餡料多汁!最後嗰個籠仔櫻花蝦海味蒸飯都ok,海味香氣撲鼻,完美收官!✨

2024-11-08 0 views
這家餐廳的的片鴨皮很出名,基本上每個顧客都會點。我點了半隻烤鴨。分為鴨皮、胸和髀。皮金黃酥脆,咬下去時發出清脆的聲音,搭配薄餅和特製的醬料。鴨胸肉鮮嫩多汁,而鴨髀則厚實,肉質彈牙。⭐️芥末沙律蝦球這道菜的米通墊底,讓蝦球的口感更加酥脆,搭配微微辛辣的芥末醬,增添了層次感。炸蝦球新鮮爽脆。⭐️老北京貝納爺烤肉燒烤的香氣四溢,搭配特製的醬料,特別香。⭐️一品賽蟹黃這道菜呈現得精緻而美觀,蟹肉的鮮甜與其他配料的融合,口感滑順。⭐️楊枝甘露這道經典的港式甜品,椰漿的香氣與芒果的清甜相得益彰,口感清新不膩。⭐️紅燒獅子頭配上一小口米飯,獅子頭很美味,很入味。

這家餐廳的的片鴨皮很出名,基本上每個顧客都會點。

⭐️芥末沙律蝦球

⭐️老北京貝納爺烤肉

燒烤的香氣四溢,搭配特製的醬料,特別香。

⭐️一品賽蟹黃

⭐️楊枝甘露

⭐️紅燒獅子頭

配上一小口米飯,獅子頭很美味,很入味。
2024-11-07 0 views
今日和友人行街無意中發現尖沙咀一間環境優雅,裝修華麗的中菜館。最值得讚賞的一定是對海景的位置和精美的點心。🌟點心拼盤🌟黑松露煙燻鵝肝伴脆炸饅頭感覺中西合併,口感幾特別,炸饅頭香脆,配香濃的黑松露鵝肝。🌟冰鎮磯煮鮑魚鮑魚夠爽脆入味,大廚已細心地一早切了片,令食客更易咀嚼。🌟撈汁海蜇花外型可愛的海蜇花超級爽脆,顏色通透,令人開胃。🌟山渣汁淮山酸酸地的汁加上健康的鮮淮山,爽口清新。🌟酸汁黑白耳黑白耳口感一流,黑白兩色幾特別,加上酸汁又是開胃之作。🌟芥末墩兒少許芥末味的菜,一食就有驚喜。🌟羲和蝦餃皇蝦餃內的蝦夠大夠新鮮,味道不俗。🌟鮮蝦燒賣大大粒燒賣有鮮蝦,製作認真。🌟一口鹹水角香脆美味的鹹水角不會太大,感覺無咁油膩。🌟仙桃布丁仙桃外面用白朱古力整形,𥚃面是牛奶布甸,非常香滑。另外,我們加點了以下幾款小菜:🌟一品賽蟹黃蛋白加蟹肉和豆腐味道不俗,蟹味香濃。🌟籠仔櫻花蝦海味蒸飯以不同海鮮,包括八爪魚、鮮蝦肉、蝦乾蒸成的籠仔飯很有風味。🌟羲和小肉餅外賣精緻特別,可以自行將醬汁「吱」入去小肉餅中,好玩又過癮。🌟撈汁海蜇花每件海蜇花的大小相近,加上食用花的裝飾,很吸引。

🌟點心拼盤

🌟黑松露煙燻鵝肝伴脆炸饅頭
感覺中西合併,口感幾特別,炸饅頭香脆,配香濃的黑松露鵝肝。

🌟冰鎮磯煮鮑魚
鮑魚夠爽脆入味,大廚已細心地一早切了片,令食客更易咀嚼。

🌟撈汁海蜇花
外型可愛的海蜇花超級爽脆,顏色通透,令人開胃。

🌟山渣汁淮山
酸酸地的汁加上健康的鮮淮山,爽口清新。

🌟酸汁黑白耳
黑白耳口感一流,黑白兩色幾特別,加上酸汁又是開胃之作。

🌟芥末墩兒
少許芥末味的菜,一食就有驚喜。

🌟羲和蝦餃皇
蝦餃內的蝦夠大夠新鮮,味道不俗。

🌟鮮蝦燒賣
大大粒燒賣有鮮蝦,製作認真。

🌟一口鹹水角
香脆美味的鹹水角不會太大,感覺無咁油膩。

🌟仙桃布丁
仙桃外面用白朱古力整形,𥚃面是牛奶布甸,非常香滑。

另外,我們加點了以下幾款小菜:

🌟一品賽蟹黃
蛋白加蟹肉和豆腐味道不俗,蟹味香濃。

🌟籠仔櫻花蝦海味蒸飯
以不同海鮮,包括八爪魚、鮮蝦肉、蝦乾蒸成的籠仔飯很有風味。

🌟羲和小肉餅

🌟撈汁海蜇花
每件海蜇花的大小相近,加上食用花的裝飾,很吸引。

2024-11-01
$350 (Lunch)
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🦆 傳說中會跳舞嘅烤鴨 @ 🌟 羲和雅苑 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:羲和馳名烤鴨 HKD 388宮保大蝦球 HKD 178老北京貝勒爺烤羊肉 HKD 228孜然羊架 HKD 238生煎鍋貼 HKD 98.👽 海港城最出名食烤鴨嘅餐廳,沒有之一,肯定係呢度!好多遊客都慕名而來,果然名不虛傳。.🦆 幾乎每檯都必點嘅「羲和馳名烤鴨」,真係唔可以錯過!師傅非常手巧,將鴨分成三個部位上檯。首先係鴨胸皮,係全隻鴨最香脆嘅部分,記得唔好急住包薄餅,可以試下直接沾啲藍莓醬,然後再沾啲爆炸糖,放入口等幾秒,感受下嗰啲糖喺口中跳舞,好有趣又好味!至於鴨胸肉,皮脆肉嫩,同樣唔好包薄餅,試下沾啲羲和秘制嘅黃芥末醬。入口時有種酸甜嘅味道,唔刺鼻,仲可以解膩!跟住先享用鴨腿肉,因為係全隻鴨最精華嘅部分,建議用薄餅包住食。加啲青瓜條、京蔥絲、甜麵醬、山楂條、紫洋蔥、藍萄醬,味道新鮮又特別,絕對必試!. 🦐 最鍾意呢度嘅「宮保大蝦球」,大隻蝦球炸得外脆內嫩,濕炒超多香辣醬汁,酸甜味道好平衡,特別惹味,超級開胃,記得趁熱食!.🔥 食京菜就當然要食「老北京貝勒爺烤羊
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
老北京貝勒爺烤羊肉 HKD 228
孜然羊架 HKD 238
生煎鍋貼 HKD 98

宮保大蝦球

🔥 食京菜就當然要食「老北京貝勒爺烤羊肉」,上檯嘅用具夠搶眼,打卡一流!羊肉烤得剛好,夠嫩滑,味道濃郁,有香料味,完全唔腥。

老北京貝勒爺烤羊肉

🍖 「孜然羊架」絕對驚喜!烤得超級外脆內嫩,好厚身但係完全唔韌!孜然味十足,啖啖都有肉汁,食落去好過癮。

孜然羊架

🥟 北方嘅手工麵粉嘢果然出色、呢個「生煎鍋貼」外皮酥脆,裡面包住調味好惹味嘅肉餡,配上醬油或者醋,味道出色,好適合當小食,唔會過飽。

生煎鍋貼

😉 餐廳嘅佈置好有特色,現代化嘅中式層次,配上無敵大海景,座位闊落,用餐環境舒服。

📍 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE203號舖
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂

$644 (Dinner)
宮保大蝦球
老北京貝勒爺烤羊肉
孜然羊架
生煎鍋貼
2024-10-26 239 views
上週六,我有幸造訪了位於尖沙咀海港城的羲和雅苑,這家餐廳的地理位置堪稱絕佳,毗鄰維多利亞港,讓用餐的同時能夠一覽無遺的海港景致,猶如置身於一幅美麗的畫卷中。午餐時,我被安排坐在窗邊,透過玻璃窗,盡情欣賞著廣袤的海港美景,陽光灑落在海面上,波光粼粼,讓整個用餐體驗更加愜意。羲和雅苑以其招牌菜北京烤鴨聞名遐邇,搭配八寶盒配料和薄餅,營造出獨特的中式風味。我點了半隻烤鴨,廚師在現場專業地為我們切片,並分別呈上鴨胸皮、鴨胸肉和鴨腿肉,讓我根據菜單上的指引,品嚐出三種截然不同的滋味。其中,加了爆炸糖的烤鴨頗為特別,這道料理的獨特口味巧妙地中和了食物的油膩感,讓我驚艷不已。鴨皮酥脆卻不油膩,鴨肉鮮嫩多汁,每一口都能感受到濃厚的食材風味。對我來說,傳統的吃法最能彰顯老北京的風味,薄餅皮薄透且有著煙韌的口感,完美地搭配了烤鴨的鮮美。除了品嚐馳名的烤鴨,我還品嚐了小柔並和芥末沙律蝦球,這道菜色香味俱佳,口感宜人,為整體的用餐體驗增添了一絲清新的風味。服務方面,餐廳的服務人員態度親切周到,讓人感受到賓至如歸的溫暖。他們細心地為客人提供服務,始終保持微笑,讓用餐過程更加愉悅。羲和雅苑的裝潢典雅,高貴但不奢華

羲和雅苑的裝潢典雅,高貴但不奢華,環境十分舒適。與其說是一家餐廳,倒不如說是一處讓人身心放鬆的休憩之所。高貴的裝潢和柔和的燈光營造出一種悠閒的氛圍,讓我能夠盡情享受美食帶來的愉悅,仿佛置身於另一個世界。整體而言,羲和雅苑以其精湛的菜品、周到的服務和優雅的環境,給我留下了深刻的印象,讓我期待再次光臨,享受這份美好的用餐體驗。

值得一提的是,也不知是好事還是壞事,這裏星期六的下午,人流稀疏,作為香港人,當然希望環境闊落,靜靜地渡過一個輕鬆的下午,但是如果尖沙咀的生意也如此淡薄,零售業真的岌岌可危喔⋯⋯ 雖然經濟學上,汰弱留強是常態,但是我希望,淘汰的真的是那些劣食,大家多多支持美味的食物吧!🤗🤗
2024-10-19
$350 (Lunch)
2024-10-24 222 views
好想食片皮鴨,朋友又係尖沙咀返工就簡左食呢間係lcx 對海邊既餐廳環境優雅片皮鴨整好後會係你面前切,望到師傅刀工好好仲有佢既百寶盒有好特別嘅爆炸糖同藍莓醬仲有分咗三個部位,唔同部位教既食法都唔一樣,點既醬汁都唔一樣半份兩個人食就岩岩好,我就最中意食原汁原味既鴨醬京蔥青瓜松子魚好耐冇食過松子魚,炸得香脆魚味香最出色係個汁,上碟之後佢會幫你分件蜜汁脆芋絲超級出色,好香脆,甜甜的食上癮青梅小排骨小排骨酸酸甜甜,好開胃🤤
好想食片皮鴨,朋友又係尖沙咀返工
就簡左食呢間係lcx 對海邊既餐廳
環境優雅

片皮鴨整好後會係你面前切,望到師傅刀工好好
仲有佢既百寶盒有好特別嘅爆炸糖同藍莓醬
半份兩個人食就岩岩好,我就最中意食原汁原味既鴨醬京蔥青瓜

松子魚
好耐冇食過松子魚,炸得香脆魚味香
最出色係個汁,上碟之後佢會幫你分件

蜜汁脆芋絲
超級出色,好香脆,甜甜的
食上癮

青梅小排骨
小排骨酸酸甜甜,好開胃🤤
  • 青梅一字骨
  • 蜜汁脆芋絲
2024-10-21 392 views
嚟到羲和雅苑就當然係為咗食烤鴨,師傅會現場即席片鴨,見住隻烤鴨係熱辣辣出晒煙嘅,會分為鴨胸皮、鴨胸肉、鴨腿肉三個部位,除咗有張卡仔,侍應都會講解一次烤鴨嘅唔同部位同埋建議食法,唔連肉嘅鴨胸皮係最脆嘅,加埋爆炸糖就脆上加脆,鴨胸肉係我最喜歡嘅,又有脆皮又有肉,至於鴨腿肉就建議包薄餅食,有好多配料可以mix and match🥢除咗烤鴨,我地都叫咗一啲小菜,獅子頭好似都係依度出名嘅菜式,肉質鬆軟,仲配咗一口白飯,個醬汁用嚟送飯確係唔錯🍚金湯海膽蟹肉滑豆腐個醬汁比較杰身,食到有鹹蛋黃但係就唔太食到海膽,個汁除咗有蟹肉喺入面仲有啲蝦粒🦐仲有點咗叉燒同埋椰皇花膠燉雞湯~
仲有點咗叉燒同埋椰皇花膠燉雞湯~
2024-10-19 0 views
本身滿懷期待既心情,一班朋友同我慶祝生日,我中意食片皮鴨,差不多全部既片皮鴨都試哂咁濟,呢間野,呢個價,簡直不能夠接受,係全部人極失望,成餐飯不停鬧,全部野都好難食真係好x難食,每人一千,難食過屋村酒樓,片皮鴨乾柴既,難食過普通料既北京樓,我唔知點解佢會好意思收呢個價,真係好嬲,直情呃錢,不停推銷我地叫餐,餐非常唔抵,當然太難食既關係,食剩好多野,連最後既芒果布甸都竟然會有陣汽水味,好古怪,酸菜魚全部入貨既湯底,全部野都好無誠意
垃圾
羲和雅苑位於尖沙咀海運大廈,餐廳位置喺LCX餐廳區域,面向海傍環境優雅,裝修時尚又舒適,設有室內及室外座位,可以望住海景來吃片皮鴨,邊食飯邊欣賞維多利亞港的迷人景色,好適合家庭聚餐或朋友聚會。羲和雅苑係一鴨三食既代表,醬料同配料都好豐富,鴨既燒法係用特製既爐火燒烤,好香脆,佢哋將鴨嘅皮烤到好似honeycomb的形狀。師傅仲會在客人面前將鴨片皮,品嘗美食之餘還可以欣賞一下師傅的刀功,師傅片皮後店員會向客人講解鴨既食法,除左鴨,其他菜式都非常美味,就連個烏龍茶都特別香淳濃厚,服務亦算唔錯,望住迷人的海景用餐,令人特別賞心悅目。

🔸 羲和馳名烤鴨 鴨胸皮是全隻鴨最香酥既位,建議蘸藍莓醬同埋爆炸糖食,除了可以減少油膩,口感都幾特別wor! 鴨胸肉建議蘸芥未醬食,外皮好脆,但入邊啲肉非常之嫩! 鴨髀肉,啖啖肉,包埋薄餅再加上京葱、青瓜、山楂條配上烤鴨醬一齊食的確一流👍🏻😋
🔸酥皮酸辣湯 酸辣湯再加上酥皮焗製,是道中西合璧,辣中帶酸的湯 喝起來特別開胃,湯中有豆腐絲,筍絲、木耳絲得
🔸 松茸素羹 非常足料,好香松茸味
🔸 蜜糖脆芋絲 芋頭切到一條條,更脆口,外面包裹住甜甜嘅蜜糖,好好味
🔸 一品賽蟹黃 蟹黃再加上蕃茄同蛋白底層仲有個麵包墊底,食下去是酸酸甜甜嘅味道
🔸 小籠包 充滿湯汁,皮唔會太厚
🔸四川水煮魚 好出色既水煮魚,份量多之餘,魚很滑,唔止魚好食,連配菜都好好食(包括有芽菜,萵筍,薯粉..)好入味,好好食😋
🔸 蒜蓉炒菜芯
🔸 松茸素羹 非常足料,好香松茸味
🔸 小籠包 充滿湯汁,皮唔會太厚
🔸 蒜蓉炒菜芯
  • 羲和馳名烤鴨
  • 蜜汁脆芋絲
  • 蝦湯海皇泡飯
2024-10-11 503 views
來自北京官府菜的美味「羲和雅苑」位於尖沙咀海運大廈,環境一流可以飽覽維港全海景,其中人氣馳名菜式以獨創「羲和烤鴨」以烤鴨三吃的新派品嘗方式非常有創意,每台必點,另有多款經典官府菜,例如:張氏獅子頭、松鼠桂魚、羲和小肉餅、宮保大蝦頭等等,今晚我朋友就來朝聖一下,大飽口福🫶▪️羲和馳名烤鴨 (半隻) $ 388烤鴨是必點美食,半隻烤鴨已包括熱辣辣的薄餅和八寶盒,盒內有(京蔥、青瓜、洋蔥絲、山楂啫喱、藍莓醬、爆炸糖、芥辣)多款醬料首先見住店員即場片烤鴨,非常新鮮,烤鴨整體皮脆香酥肉嫩,配合以下不同的食法,有著不同的滋味🦆鴨胸皮 (不包薄餅的食法)全隻鴨最香酥的位置,先蘸藍莓醬、再蘸爆炸糖,放入口中兩至三秒,爆炸糖在口中跳動,這就是會跳舞的烤鴨🦆鴨胸肉 (不包薄餅的食法)皮脆肉嫩,蘸黃芥未即可,一般的「黃芥末」刺鼻及帶辣,而這裏秘制芥未醬與別不同,入口酸中帶甜,可以解膩🦆鴨腿肉全隻鴨的精華所在,可包薄餅享用兩種吃法傳統吃法:配青瓜條、京蔥絲、甜麵醬新式食法:配山楂條、紫洋蔥、藍莓醬▪️張氏獅子頭 $ 48喜歡這裏的獅子頭可以點一個再配一碗超迷你的白飯,賣相好精緻,內餡紮實多汁,口感鬆軟又有彈性,

▪️羲和馳名烤鴨 (半隻) $ 388
🦆鴨胸皮 (不包薄餅的食法)

🦆鴨胸肉 (不包薄餅的食法)

🦆鴨腿肉
全隻鴨的精華所在,可包薄餅享用兩種吃法
傳統吃法:配青瓜條、京蔥絲、甜麵醬
新式食法:配山楂條、紫洋蔥、藍莓醬

▪️張氏獅子頭 $ 48
喜歡這裏的獅子頭可以點一個再配一碗超迷你的白飯,賣相好精緻,內餡紮實多汁,口感鬆軟又有彈性,濃油赤醬彰顯京菜嘅魅力,配一口白飯,家常菜的美味

▪️撈汁海蜇花 $ 128
開胃的頭盤,海蜇花清爽香脆,配合香辣酸咪咪的醬汁,清爽好滋味

▪️椰皇花膠燉雞湯 $ 158
原個椰皇燉湯,配合花膠、鮮雞和豬肉燉製多個小時,入口清甜又清

▪️金沙海膽蟹肉滑豆腐 $ 168
醬汁是用鹹蛋黃、海膽和蟹肉煮成,醬汁濃味,配合滑溜嘅清香豆腐 ,味道甘香濃郁,可以就咁食或者配白飯更加一流

▪️小籠包 $ 68
最喜歡的小點心,小籠包皮薄內裏肉餡鮮嫩又多汁,配上香醋簡單好食

▪️椰汁燕窩 $ 128
清甜又清潤嘅燉椰汁,配上高貴燕窩,清甜滋潤,女士至愛嘅糖水

▪️薑茶湯圓 $ 58
芝麻湯圓非常唔錯,湯圓皮煙靭軟腍,濃香嘅流心芝麻餡料,再配合薑味十足嘅薑湯,而且唔太甜,非常好食

• 張氏獅子頭
  • 羲和馳名烤鴨
  • 椰皇花膠燉雞湯
2024-10-08 581 views
朋友近日回港就梗係要把握機會一聚,知道佢一向喜歡片皮鴨又咁耐無食,即刻揀咗哩間位於海運大廈嘅羲和雅苑,對於維港海景大嘆美食一定更加滋味😆😆餐廳門口已經相當氣派,座位大部分都以屏風相隔,可以提高私隱度,無論係家庭聚餐定工作客戶飯局都十分合適👍🏻🪿馳名烤鴨 - 半隻必食招牌菜片皮鴨,就算係嗌半隻都有席前即切原隻烤鴨😲一邊享受海景一邊欣賞師傅表演刀工👍🏻片皮鴨嘅食法顏相當講究,淨係鴨肉都分咗3款,最脆身油脂最豐富嘅鴨胸皮,啖啖肉嘅鴨胸肉同最細嫩嘅鴨腿肉。除咗主角片皮鴨之外,仲有一個神秘嘅八寶盒有齊哂所有配料,仲附上一張小卡分享最佳食法🤭鴨胸片不需要用薄餅包住,而係沾上藍莓🫐醬同爆炸糖一齊食,唔需要嘴嚼已經溶化哂😌鴨胸肉即可以沾上秘製黃芥末醬,而鴨腿肉無論用上傳統食法配甜麵醬及京蔥絲,又或是新派山楂條同藍莓醬都一樣咁好食😋🥩羲和小肉餅一客有4件,每件都相當精緻,薄薄嘅肉餅捲起後再切成小件,食落口感相當有層次,記得要加入附上嘅黑醋,酸酸甜甜解油膩感宮保大蝦球🍤一上枱已經超級香,蝦球炸得略嫌乾身,宮保醬調味恰到好處,辣椒🌶️加上花椒加添辣度同微微麻辣感,十分惹味😙黑松露蠔仔🦪煎蛋蠔仔煎蛋夠厚身足料,

🪿馳名烤鴨 - 半隻

🥩羲和小肉餅

宮保大蝦球🍤

黑松露蠔仔🦪煎蛋
蠔仔煎蛋夠厚身足料,每一啖都食到蠔仔🦪,新派食法crossover 西式黑松露醬更能達到提鮮嘅效果

🦀一品賽蟹黃
好特別咁用咗螃蟹🦀造型嘅器皿承載😍賽螃蟹蛋白滑嫩配上creamy 蟹黃配上籠仔蒸飯💯💯

🦐籠仔櫻花蝦海味蒸飯
蒸飯用上蛋炒飯粒粒分明,面頭鋪滿魷魚、蝦乾、鮮蝦、櫻花蝦等,淨係睇都知道蒸飯底鮮味爆棚😁份量亦相當慷慨,每人都可以食到2-3碗😙

另收每位$20茶芥🫖
  • 籠仔櫻花蝦海味蒸飯