2023-12-12
今晚同老公尖沙咀Oyster Cove食生蠔, 呢度主打生蠔同海鮮, 仲有剌身同意粉熟食; 小店裝修簡約, 舒適雅緻; 佢地供應既蠔由法國蠔場直送架, 如果諗唔到有邊款蠔想食, 可以請教下店員介紹下, 揀番啱自己口味嘅蠔嚟食。揀好後, 店員會由淡至濃排好, 逐一介紹係咩蠔款, 服務態度非常好。 我地就揀咗5款法國生蠔每款2隻, 加咗北海道帶子1粒, 北海道活赤貝1 隻, 車厘蜆2隻; 生蠔由淡至濃排列排成靚靚既海鮮拼盤, 加埋靚裝飾上枱, 真係好吸引!🦪Josephine No.2 - $46/隻蠔身唔算飽滿, 仲非常爽脆, 味道較為淡, 係最清甜。🦪Tarbouriech Pinky No.1 - $56呢款我最愛 夠甜又夠蠔味, 蠔身比較飽滿度, 有獨特的榛子味, 鬆脆的肉質和柔軟嘅粉紅色肉, 口感比較Creamy。🦪Tia Maraa - $44 呢款就肉質肥美, 呈現奶油色澤, 食落好鮮味, 有海水嘅礦物味。🦪Cocollos No.1 - $53 係愛爾蘭生蠔, 清新甘甜, 口感飽滿, 有濃濃嘅海水味。🦪Gillardeau No.1 - $$58最尾食呢款, 係石蠔一種
🦪Josephine No.2 - $46/隻
蠔身唔算飽滿, 仲非常爽脆, 味道較為淡, 係最清甜。
🦪Tarbouriech Pinky No.1 - $56
🦪Tia Maraa - $44
🦪Cocollos No.1 - $53
係愛爾蘭生蠔, 清新甘甜, 口感飽滿, 有濃濃嘅海水味。
🦪Gillardeau No.1 - $$58
最尾食呢款, 係石蠔一種, 蠔嘅味道較為細膩同層次豐富, 入口時係食到有海水味, 然後係香濃嘅蠔鮮味, 仲有果仁香味。
北海選活赤貝 - $78
呢隻赤貝色澤光亮, 口感紮實爽脆, 而且味道鮮甜, 點芥末鼓油或者就咁食都好鮮呀!
北海道帶子 - $38
北海道帶子夠厚身, 帶子嘅鮮甜清新鮮甜味, 又夠新鮮。
車厘蜆 - $48
車厘蜆好大隻, 蜆肉清甜入口嫩滑, 超新鮮爽甜。
清酒蒜蓉煮活蜆湯𝘊𝘭𝘢𝘮𝘴 𝘚𝘰𝘶𝘱 · 𝘎𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 𝘢𝘯𝘥 𝘚𝘢𝘬𝘦 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦𝘴 - $238
另外要了一份清酒蒜蓉煮活蜆湯, 呢個蜆湯好有驚喜, 見到隻隻蜆都大大隻, 每隻蜆肉相當肥厚, 個湯有清酒蒜蓉味之外, 仲有淡淡嘅香草牛油香, 上枱嘅時候夠晒熱, 好惹味。啲大蜆大隻之餘成碗湯一粒沙都冇, 如果有兩片多士用嚟吸下湯食就好啦!
龍蝦忌廉意粉𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦𝘴 - $198
呢個意粉嘅龍蝦好新鮮彈牙, 好鮮味, 好似活龍蝦拆蝦肉出嚟煮咁, 入口蝦肉勁彈牙, 而且好有龍蝦味, 意粉仲用左大量洋蔥、橄欖油煮成, 忌廉汁creamy 得嚟又唔會好溜, 每一條意粉都有忌廉汁掛喺意粉上面, 意粉好夠咬口。