2025-02-08
今日同朋友去咗尖沙咀嘅驚安燒肉商店食晚餐,呢間餐廳主打日式燒肉,環境簡約得嚟帶啲現代感,燈光柔和,座位寬敞,坐得幾舒服,啱晒朋友聚會或者情侶約會!雖然係燒肉店,但排煙系統做得幾好,食完都唔會成身油煙味。我哋點咗個和牛拼盤做主打,拼盤有唔同部位嘅和牛,油脂分布均勻,入口即化,尤其係霜降和牛,烤到五分熟嘅時候,肉汁豐富,口感嫩滑,真係令人食到停唔到口!另外仲試咗厚切牛舌,外焦內嫩,咬落去好有嚼勁,配埋特製檸檬汁,味道更加有層次。海鮮拼盤都唔錯,虎蝦、帶子同魷魚都好新鮮,烤完依然保持鮮甜多汁,尤其係虎蝦,肉質彈牙,好正!為咗平衡吓肉類嘅油膩感,我哋仲點咗個蔬菜拼盤,有蘑菇、南瓜同洋蔥,烤完清甜解膩,幾好食。甜品方面,試咗個抹茶冰淇淋,味道濃郁得嚟唔會太甜,為呢餐畫上完美句號。飲品方面,我哋點咗杯烏龍茶,茶味清香,解膩一流,另外仲試咗杯柚子梳打,味道清新,啱晒配燒肉飲用。服務方面,侍應生態度友善,會主動介紹菜式同埋提醒每種肉類嘅最佳烤製時間,換烤網嘅頻率都好高,確保每塊肉都烤得恰到好處。唯一可以挑剔嘅係,繁忙時段可能要等一陣,但整體服務體驗都算滿意。食物質素同價錢相比,性價比都算高,雖然價格唔
食物質素同價錢相比,性價比都算高,雖然價格唔算平,但考慮到食材嘅高品質同埋用餐體驗,絕對物有所值!整體嚟講,驚安燒肉商店係一間值得一試嘅日式燒肉店,特別係和牛愛好者,一定要嚟試吓!