2024-06-06 252 views
今日同朋友去回味下澳洲時食可麗餅的味道。原來這間店是來自加拿大。無論鹹味或是甜味的可麗餅,都有超過十多款比你選擇,還要是現場即叫即做。餐廳除了叫可麗餅,飲品亦非常多選擇,有沙冰、奶昔、COFFEE 等。蘋果金寶配奶油醬可麗餅 (甜味)我平時好憎食蘋果批,但呢間做的金寶蘋果可麗餅,餡料非常多,入面的烤蘋果粒粒一D都唔酸,而且仲好爽口。奶油醬再加上香脆的金寶淋在可麗餅上,眼觀已經超似一件藝術作品,還加上一球雲尼那雪糕,真係如名畫一樣。食落層次十足,熱中帶凍,雲尼那雪糕有加濕加味的作用、令可麗餅的味道更出。食完超滿足。風乾火腿布里芝士配羅勒醬鮮茄及蛋 (鹹味)感覺係將平時的意大利粉,變成可麗餅咁食。風乾火腿就好薄身、好香豬味。似食緊parma ham。芝士味好香濃令風乾火腿更提鮮。可麗餅餅皮薄身,口感煙韌。黃金冰冰落飲落去有一陣薑味,飲完之後成身凍晒,果然好夠冰。意式雪糕加特濃咖啡飲落去好香嘅咖啡味比較偏苦,唔會太甜最啱男士叫。上面舊雪糕好好食,唔會咁快溶,將杯咖啡加上一點點甜味中和咖啡嘅苦。可麗餅

蘋果金寶配奶油醬可麗餅 (甜味)

一D都唔酸,而且仲好爽口。
尼那雪糕,真係如名畫一樣。
完超滿足。

風乾火腿布里芝士配羅勒醬鮮茄及蛋 (鹹味)

parma ham。
芝士味好香濃令風乾火腿更提鮮。可麗餅餅皮薄身,口感煙韌。

黃金冰冰落

飲落去有一陣薑味,飲完之後成身凍晒,果然好夠冰。

意式雪糕加特濃咖啡

可麗餅