尖沙咀· 人氣精緻高質火鍋.煲底海鮮火鍋料理📍尖沙咀金馬倫道38-40號金龍中心3樓.➰轉眼間已經嚟到10月,秋高氣爽天氣轉涼,係迎接秋去冬來嘅時節,正適合約朋友出嚟打下邊爐聚下舊,今次飯聚朋友好踴躍提議餐廳,正好唔洗我諗。.餐廳位於尖沙咀站約5分鐘路程,地點方便,一到埗餐廳就知朋友揀依間餐廳嘅原因,原來餐廳有住大量人氣男團嘅應援打卡,仲有大量照片掛牆可以慢慢打卡。餐廳環境燈光明亮,枱與枱之間亦闊落,唔會太逼。➰湯底❀竹笙花膠冬瓜盅鍋 💲299 ⭐️4.2/5⭐️湯底上枱非常搶眼,原隻冬瓜盅之上仲有半隻雞件,湯料除左大量竹笙之外仲有好多花膠,非常足料,店員仲會幫手將雞件切件,再叮囑我地煮滾後先飲上兩碗濃湯再打邊爐,湯頭濃而不膩,非常順喉,推薦一試。➰火鍋配料❀潮牛(小) 💲319 ⭐️4.2/5⭐️餐廳每日限量精選新鮮本地唔同嘅靚牛部位,今日限定係吊龍伴,牛肉色澤鮮紅肥瘦均勻,肉紋條理分明,稍微灼十數秒即可,肉質爽口,有油脂甘香,非常滋味。.❀自家製蟹皇包 💲69⭐️4.1/5⭐️ 時值10月,亦係食蟹嘅季節,見到餐牌有自家製蟹皇包就即刻一點,上枱呈小籠包狀,煮滾後入口咬開一啖,即時感受到蟹粉甘

尖沙咀· 人氣精緻高質火鍋

火鍋配料
❀潮牛(小) 💲319 ⭐️4.2/5⭐️
潮牛

❀自家製蟹皇包 💲69⭐️4.1/5⭐️
時值10月,亦係食蟹嘅季節,見到餐牌有自家製蟹皇包就即刻一點,上枱呈小籠包狀,煮滾後入口咬開一啖,即時感受到蟹粉甘香,之後再飲盡蟹粉湯汁,十分滿足。
自家製蟹皇包

𖥕椒鹽栗米 💲59 ⭐️4/5⭐️
𖥕鮮打墨魚丸 💲59 ⭐️4.1/5⭐️
𖥕百花芝士釀冬菇 💲89 ⭐️4.1/5⭐️
另外仲叫左碟餐前小食,椒鹽栗米好香口,墨魚丸亦都好彈牙。另外百花芝士釀冬菇好有層次,上層係蝦滑,中間係流心芝士,底層係冬菇,咬開中間嘅芝士即時流心,好滋味。
椒鹽栗米

➰飲品
✥桂花玉露 💲55 ⭐️4.1/5⭐️
✥柑枯話梅冰 💲55 ⭐️4.1/5⭐️
兩杯特飲冰涼解喝,啱哂舒緩打邊爐嘅燥熱。
➰總結
餐廳主打精緻火鍋,多款真料實料火鍋湯底外,亦加有特別火鍋配料,性價比亦好高,加上裝潢佈置亦特別落足心思,充滿打卡元素,相信一定唔會令大家失望。

➿➿➿
#煲底海鮮火鍋料理
#尖沙咀美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#竹笙花膠冬瓜盅鍋
#自家製蟹皇包 #潮牛