2022-09-01
聽到食Food Court可能你會問使唔使咁頹呀?不過呢度可能俾到一個新既想法。位置在尖沙咀的加連威老道,記得呢個位置以前係賣衫,後來重組成為food court,有幾間食肆進駐,今次要推介的泰grill是其中一間 #小店(另有觀塘只做外賣的分店)。廚師來自泰國北部,外行人的我覺得食落都正宗!貫徹快餐的速度,最緊要食物質素ok,唔貴又唔頹,尖沙咀呢邊一帶揾食既好地方!平日晚餐時段來到座無虛席要等位。第一次來到以為落單梗係要出cashier,原來個運作係好似普通餐廳叫店員幫手就可以,遮遮完全沒有用紙mark底就記得曬要落既items,快而準!food court內見到粉紅色flamingos前有自助水機可以自己斟水,餐牌內的fountain就是飲品部,你叫任何一間食店都可以夾The fountain -$10 大會指定飲品部咁。沙爹串燒炒飯(雞肉、牛肉、豬肉)$68抵食之選!平日就咁食三條串燒已經差不多係呢個價,還要加上有飯!平日泰國餐廳食串燒幾條都幾十蚊,仲有個有味飯底一齊食。正常是跟雞肉、牛肉、豬肉,不過當日到訪沒有豬肉,都唔緊要,牛雞串燒各2串,食落啖啖肉,而且整個份量幾足,配粗粒
沙爹串燒炒飯(雞肉、牛肉、豬肉)$68
抵食之選!平日就咁食三條串燒已經差不多係呢個價,還要加上有飯!平日泰國餐廳食串燒幾條都幾十蚊,仲有個有味飯底一齊食。正常是跟雞肉、牛肉、豬肉,不過當日到訪沒有豬肉,都唔緊要,牛雞串燒各2串,食落啖啖肉,而且整個份量幾足,配粗粒花生沙嗲醬及泰式酸辣汁。飯粒粒分明,雖然顏色好深,其實係調味料的顏色,不是豉油了啦。 冬陰功金邊粉 $55
偏酸少辣的冬陰功,酸味調得剛好非常容易handle,酸度非常開胃,隻蝦size不細,而且我最在意是否清潔得乾淨,答案是十分乾淨! 豬頸肉一份 $68
本來隨意加個小食,這碟是出乎意料之外的惹味,以炭燒形式加上甜蜜汁去製作,肉的調味食落跟叉燒有幾分相似,炭燒味濃,沾香辣醬汁加個辣度提升味蕾的層次感,追住食。 芒果糯米飯 $58
泰國芒果甜,糯米飯捏成兩大舊超飽,加上椰汁係完美句號。
想襯翻泰式菜,在Fountain order了清檸蘇打水,薄荷味道很強,refreshing! 去唔到尖沙咀咁遠,觀塘都有佢地既外賣店