2023-10-10
提早book定大佬心心念念的鐵板燒,餐廳位於尖沙咀中港中心。餐廳位置不多,環境優靜,完全可以靜下心來欣賞大廚為大家安排每一樣菜式。尼間的模式同印象中的「雜技」鐵板燒完全唔同,主打一個以食材美味度為先,岩晒嘴刁的我。我地book左二人前的lunch set,都只不過系 $1280 / 兩位,非常抵食‼️ -沙律、前菜-🥗沙律選用Vit. C含量極高的白粟米、口感清爽鬆脆的蓮芋,以及用上荔枝蜜漬成的車厘茄,整體感覺清爽開胃!🥚龍蝦汁蒸蛋用了一個蛋殼的器皿去盛載嫩滑的蒸蛋,器皿下有一堆細小的熱石,keep住溫度。而蛋面用了龍蝦汁同紫蘇花,味道非常特別。 -海鮮、主菜-🐚北寄貝本身menu應該安排鮑魚,因為缺貨,轉了北寄貝。當提起北寄貝,我就諗起平時有煙韌口感的冷藏版。大廚烹調的時候我都擔心,結果入口感覺好柔軟,味道鮮甜多汁。🐟銀鱈魚大廚先將魚皮起出黎,利用鐵板同鐵鏟壓乾魚皮的水分,令魚皮更加酥脆。而魚肉同魚油分配得岩岩好。🦐沙巴虎蝦虎蝦大得嚇人,先切蝦頭同蝦殼用來炮製下一道菜,留了蝦頭的膏搭配埋蟲草花醬去點綴爽口彈牙的虎蝦。🪿鵝肝厚厚的鵝肝非常邪惡,好彩仲有多士、醋漬蘋果蓉、冰鎮的菠蘿冰等
-沙律、前菜-
🥗沙律
🥚龍蝦汁蒸蛋
-海鮮、主菜-
🐚北寄貝
🐟銀鱈魚
🦐沙巴虎蝦
🪿鵝肝
厚厚的鵝肝非常邪惡,好彩仲有多士、醋漬蘋果蓉、冰鎮的菠蘿冰等做搭配,十分解膩‼️
🐷鹿兒島黑豚肉
🐮美國牛肉
兩款肉類都揀了薄燒,個人會力推牛肉,油脂分布剛好,入口又唔會有油膩感。
-熱食-
🍲味噌湯
用上蝦頭蝦殼去熬製,味道濃郁。
🍚高菜炒飯
🥬炒雜菜
兩款都係日本家庭的家常菜,有種帶到我地切身處境一樣。
-甜品-
🍞烤面包
☕️咖啡
🍨芝麻雪糕
唔好見大廚撒上大量白糖就嚇親,當糖融化後浸到面包都只不過是表面,最後切成一條條,再堆成塔。無論搭配咖啡、雪糕,都好match😍😍