2022-12-07
[尖沙咀]鬧市中日式fusion菜雖然啱啱日本返黎,已經好掛住日本🇯🇵🥲。今日放工,去左尖沙咀行街,行到咁上下,就見到間日式fusion 菜,有burger ,pizza ,仲要主打黑毛和牛🐮,都幾吸引🙈☁️蟹蝦特製醬味噌麪團薄餅12’‘$148有大蝦,蟹肉,水牛芝士,洋蔥🧅。係我掙扎揀食辣肉腸pizza 定蟹肉pizza時,我見到佢寫「本店推介」,我就試一試佢😆Pizza 表層鋪滿芝士同奶白色的沙律醬,味道都幾濃。重點🙌🏻啖啖都有蟹肉🦀,都幾有滿足感🤤,切成條裝的洋蔥增加整個Pizza的口感,唔錯。而個pizza 邊係脆口,都幾有趙口,可惜我覺得鹹左少少,可能係特製醬味噌麪團的關係。但整體而言,都幾好,幾日式fusion 。☁️北海道帶子荒磯海苔意粉(手打)$138 金黃色的北海道帶子,外香内軟,味道幾好🥰。闊身長條的手打意粉好彈牙🤩,沾上滿滿日式海苔醬,洋蔥粒,味道都好吸引,好有日本的味道。而且炒得好香🙈+18加配定食日式洋蔥湯+濃厚男爵薯仔沙律天氣凍冰冰個陣,飲碗熱辣辣嘅日式洋蔥湯,又飲到洋蔥嘅甜味,又有營養,又簡單😍薯仔沙律的賣相好似個雪糕咁,好吸引😍。薯蓉中有簿切青瓜,增加薯蓉口
☁️蟹蝦特製醬味噌麪團薄餅12’‘$148
有大蝦,蟹肉,水牛芝士,洋蔥🧅。
☁️北海道帶子荒磯海苔意粉(手打)$138
+18加配定食
日式洋蔥湯+濃厚男爵薯仔沙律
薯仔沙律的賣相好似個雪糕咁,好吸引😍。薯蓉中有簿切青瓜,增加薯蓉口感。味道方面唔錯,清清地,可以中和食完濃味的食物👍🏻
唔講唔知,原來餐廳有outdoor seat 嫁,都幾有feel 。如果日頭同fd 黎,食下tea,曬下太陽,應該幾chill 😎,因為我已經睇中佢個肉桂富士蘋果日式Waffles$68,想下次試下😋
優點:
☁️地點方便
☁️background music 幾好聽,又唔會好噪,又傾到計
☁️樓底好高,好有空間感
☁️食物好有日式fusion 感
整體
味道:🌕🌕🌕🌑🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
地區:#arfan_foodie_尖沙咀
類別:#arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_couple
——————
五要素食堂 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE3樓L308號舖
——————