2015-03-05 1731 views
記得好耐之前係電視睇過"我要做老闆", 印象都幾深刻, 係一個女人嫁左俾士耳其人, 佢地兩公婆想開一間餐廳整士耳其菜俾香港人食, 所以上去籌集資金, 仲記得當晚既嘉賓都對士耳其既糖果大讚好味, 就係上星期六, 朋友們經開旺角, 就提議上去買佢地D糖食下, 我呢D敢於嘗試既人, 當然是一口答應啦!上去到門口, 原來老闆仲執緊個地方, 門外張貼有不少他們的報道, 當中也有電視上那一宗呢內面是矮身SOFA座, 大概可以容納10個人左右, 士耳其老闆就把士耳其有名的小食"士耳其開心果千層酥餅"推介俾我地, 這個我睇個樣點睇都似係咸食, 結果出乎意料係甜食, 仲幾好味, 除左外面香脆之外, 中間有一層綠綠地既, 原來就係開心果碎, 小小的一口酥餅, 在口裡慢慢感受, 一點也不覺得油膩喔! 正~還有士耳其的糖果, 就是我在電視中看到的, 色彩繽紛, 每隻色代表一個味道, 多數是水果味, 我嘗了黃色的, 是檸檬味, 是煙煙勒勒, 比想像之中冇咁甜, 皆因佢地既糖用左代糖, 食落會比較健康一點同款仲有NUTS款, 只是添加了果仁在內, 視乎個人喜歡NUTS與否啦原來食糖配Turkish Coffee都
原來食糖配Turkish Coffee都係個唔錯既選擇, 呢個coffee會偏濃味一點, 帶苦澀, 有渣.....吃一口糖再飲一口咖啡, 一甜一苦會有平衡作用, 兩者好似兄弟一樣, 飲到底有咖啡渣, 朋友仔更提議可以來一個咖啡占卜, 多麼有趣呢
最好是一個rice pudding, 是奶味很濃的米布甸, 唔鐘意奶既朋友就盡量唔好啦, 叫得做米布甸, 入面真係有一粒粒米既, 本身唔抗拒奶類食品, 布甸都幾滑, 感覺有別於一般平時食既布甸架!
走個時, 見到架上有其他款式既士耳其糖, 如果想試左先買, 都可以同老闆講聲 (男老闆只說英文的~), 試左先買都ok, 感覺都幾nice
同埋佢地10/F仲有舖頭係cat cafe, 有兩隻貓咪座陣, 愛貓之人如到10/F用餐, 一定會更開心呢~
Other Info. : 10/F人流比較多, 想食的話, 建議致電book位先
2015-02-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 士耳其開心果千層酥餅