2023-05-04
今日經開紅磡發現一間日式料理餐廳,見到門口已經感受到日式風格 ; 反正係附近尋找好東西吃,就不如去依間 "日嚐" 食番個日式料理啦!入到店內感覺好似日式家庭料理一樣,裝修以素色木系為主,盡顯清雅感覺。餐牌內嘅全日套餐,有銀雪魚西京燒、慢煮挪威三文魚、慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁、慢煮黑毛豬配肉桂蘋果蓉、慢煮法國鴨胸配柚子BBQ醬、印第安慢煮泰式雞、豚肉生姜燒及日式照燒蔥醬肥牛,都有幾多選擇呀。套餐除咗揀主食之外,仲可以揀麵食(二選一)、湯底(四選一)、沙律(三選一)、冷盤(二選一) 及多款飮品都可以自選。慢煮挪威三文魚 $108呢個餐 (+$3) 揀咗配稻庭烏冬,質地煙韌有咬口,湯底都有幾款選擇,豬骨濃湯係我心水,熬製多小時,啖啖鮮甜,與主角慢煮挪威三文魚一起吃更美味,三文魚煎至外層香脆,淋上千島汁味道好夾,口感更豐富。季節沙律嘅南瓜佃煮,南瓜吸收晒高湯精華,食起嚟鬆軟香甜,至於冷盤嘅山葵八爪魚,少辣爽口,幾惹味。慢煮封門柳配自家製雜菌燒汁 $98依款係人氣必食嘅,以慢煮烹製嘅封門柳,肉質粉嫩,口感軟腍,塊塊都厚切,仲係半生熟,沾上自家製雜菌燒汁,味道變得更有層次感,配搭
依款係人氣必食嘅,以慢煮烹製嘅封門柳,肉質粉嫩,口感軟腍,塊塊都厚切,仲係半生熟,沾上自家製雜菌燒汁,味道變得更有層次感,配搭日嚐洋蔥牛骨湯同彈牙爽口煙韌嘅稻庭烏冬 (+$3),加埋醬油蛋 (+$8) 拌勻,生熟混合,越食越美味。沙律嘅柚子紫薯青蘋果沙律,紫色球狀沙律,藴含清甜爽脆嘅青蘋果和柚子,以及口感軟綿嘅紫薯。冷盤就係蒜味墨魚仔,滑滑的,蒜味香濃。
浪漫紫色世界,未飮已覺吸引。漸層夢幻色澤就最喜歡呢,味道酸酸甜甜,都幾好飲,唔錯。
口感冰涼清爽,香甜柚子果味梳打,酸酸甜甜,好好飲。