2019-12-04 278 views
近排真係好忙,但都想出黎鬆一鬆,於是約左朋友黎呢間月·火鳳燒鳥的居酒屋hea下,享受一下美食兼傾下計。先有呢個豆腐前菜,豆腐口感好滑,有香濃豆味,整體味道酸酸地,幾醒胃。之後有非常新鮮的三點刺身,有口感爽口嫩滑的深海池魚,鮮味又嫩口的油甘魚及油脂感豐富,入口即化的拖羅,好正啊。呢碗係香噴噴的味增煮牛舌,牛舌煮的好入味,肉質好腍,食落有啲似牛腩,有好濃郁的牛味。加上蔥同味噌調味,令牛舌味道更有層次更豐富,一食難忘。這個是我最喜歡食的炸物,有蠔同帶子。炸得香脆可口唔油膩,外脆內嫩又juice,加上檸檬汁,令啲炸蠔同炸帶子flesh得黎更好食。係居酒屋食野,必點串燒,今次都唔例外,叫了幾款串燒,而且啲串燒仲燒得好靚,味道又香,真令人流晒口水,yummy!有肉質嫩滑風味十足的雞頸(左),好少地方會有得食。口感爽脆的雞胸軟骨(右),同樣係少見的食材,吱啲檸檬汁食,令串燒啲味道更吸引。明太子免治雞肉棒(左),口感結實,而且啖啖肉,加上咸辣惹味的明太子,好味之餘仲好夾。煙肉車厘茄(中),燒得咸香脆口的煙肉包住車厘茄,咬落去爆晒啲車厘茄汁出黎好醒胃。秋葵(右)外層燒至香脆,咬落爽口,好食。嘩~呢條燒魚

前菜

三點刺身

味噌煮牛舌

加上蔥同味噌調味,令牛舌味道更有層次更豐富,一食難忘。

炸蠔及炸帶子

雞頸(左)及雞胸軟骨(右)

明太子免治雞肉棒(左)、煙肉車厘茄(中)及秋葵(右)

燒魚

嘩~呢條燒魚真心好食,見師傅係炭爐上將魚慢慢燒緊時就已經好期待。師傅將燒魚放係我地面前即時聞到好香燒魚味,我迫不及待要夾黎食。果然食落外層香口,但魚肉則鮮甜嫩滑,帶有微微的咸香味,真係一流。

水信玄餅

最後食埋這個亮晶晶又Q又彈的水信玄餅,本身沒咩味,但食落感覺清爽加上甘甜的黑糖,嗯~好味!
這個日式甜品作為今餐的完美總結。

2019-11-26
$330 (Dinner)
前菜
炸蠔及炸帶子
明太子免治雞肉棒(左)、煙肉車厘茄(中)及秋葵(右)
水信玄餅