2018-02-16
星期六游泳🏊🏼♀️後,年廿六花市開幕,一家人行完大運,我事先用openrice訂咗呢間餐廳,比預訂時間早去到,捲閘都未開晒,在附近逛一陣再返去已經開了,日式裝修,好多紙扇裝飾,唯一後生女店員叫我哋自己揀位,一望好多都係高腳枱櫈,唔方便老人家同小朋友,正苦惱中,店內原來有個近廚房位,仲有兩張正常餐廳桌椅!當時嗰個位置,其他所有店員在內好像開緊會!好快佢哋出晒來,我同一個肥身材女店員講要坐入去,佢即刻安排執好位置比我哋,提醒我哋因爲近廚房會大啲油煙!好有效率!自家製黑蒜油豚骨拉麵🍜($88)黑嗎嗎湯底好濃,叉燒片薄切大塊,半肥瘦肥美好味,拉麵係曲曲的,有咬口,竹筍正常!好味燒雞石鍋飯🐔($78)石鍋熱辣辣,醬燒雞甜甜地皮脆肉嫩!有點似蜜汁叉燒感覺,加好多甜粟米,米飯鬆軟,有飯焦脆脆地好味!燒雞軟骨串🐔($16)第一次落單叫3串,平時我唔喜歡咬骨,今次真係好驚喜,皮脆肥美骨頭有咬口,肥油多過骨,鹹香好味!即刻encore3串!厚切豚肉🐷($28)燒得好靚,家人食!八爪魚骨串🐙($28)一串兩隻,醬油燒,八爪魚仔彈牙嫩口!好味!清酒煮蜆🍶($78)蜆肉蜆口,清酒濃香,帶點甘味,清清地好味(小朋
厚切豚肉🐷($28)燒得好靚,家人食!
清酒煮蜆🍶($78)蜆肉蜆口,清酒濃香,帶點甘味,清清地好味(小朋友唔喜歡)
大阪燒餅🍘($88)細細個,餅身煙煙韌韌,上面放嘅醬油濃,加上木魚片碎仲香!好味
沖繩海葡萄($48)正!海葡萄粒粒脆口,味道清爽,點少少醋已好味!
燒明太子($78)一開始上錯「日本沙甸魚釀明太子」我哋出聲店員再更正,原條明太子燒好切片,附上紫菜片,包好一齊食!紫菜香,明太子鹹香!好好味!
關西蠔鍋($108)一個鋁煲放晒材料,連埋火鍋爐一齊煮,蠔肥美嫩滑,蔬菜爽甜,湯底濃濃蠔味加蔬菜甜味!好味!
食物好味,居酒屋份量細,價錢貴啲,店員主要係肥身材嗰位招呼我哋,佢好nice,除了入座,蠔鍋要加熱,中間佢經過都有幫我哋睇火喉同翻一翻啲材料(我哋無出聲要求的)服務幾好
話說入座我已表示經openrice訂位,咁食完之後返家都未收到已出席嘅訊息!(我之前訂過其他餐廳,係出席坐低就收到,我都唔知有無限制嘅)咁忍不住當晚打電話去餐廳查詢,餐廳女店員聽回應話因爲餐廳忙,所以會遲啲按已出席,結果兩日後就收到「已出席」訊息了!
食物好味的居酒屋