2021-04-08
復活節假期期間 去左又一城行街突然心血來潮 想去南山村尋食 (聽說個度有好多隱世地道美食😋)我哋沿住達之路好快就行到村內有間士多 有賣好多懷舊零食 好正!行行下去到街市附近發現到哩間小店 就入去試吓哩度環境簡潔舒服 店員姨姨都非常有人情味❤️🔸招牌雞扒煎蛋配白飯、時令蔬菜、伴蒜蓉汁($58)半熟煎蛋、蒜蓉汁加埋一齊已經很下飯,雞扒大塊、煎得香脆、刀切落去嘅時候雞皮仲脆到發出「咯咯」聲。🔸紐西蘭肉眼牛扒配薯條、原粒燒蒜頭、炒洋蔥、伴紅酒汁($89)大塊牛扒配粗身薯條🍟,牛扒五成熟,食落鬆軟,原粒燒蒜頭、炒洋蔥都煮得好軟、好香、好味。🔸是日蛋糕 – 藍莓芝士餅(跟餐+$15)芝士味好濃、好豐富!質感都算滑。餅底似係用左消化餅,所以好香!抵食又好味😋!🔸黑糖鮮奶咖啡(跟餐+$18)面頭係一層燒過嘅黑糖,好香,飲落去黑糖味都突出。口味又唔會太甜,都幾好飲。🔸海鹽焦糖鮮奶咖啡 (跟餐+$18)海鹽味明顯,雖然味道唔算好濃,但飲落好舒服,口感豐厚,唔錯。
突然心血來潮 想去南山村尋食
(聽說個度有好多隱世地道美食😋)
我哋沿住達之路好快就行到
村內有間士多 有賣好多懷舊零食 好正!
行行下去到街市附近
發現到哩間小店 就入去試吓
哩度環境簡潔舒服 店員姨姨都非常有人情味❤️
🔸招牌雞扒煎蛋配白飯、時令蔬菜、伴蒜蓉汁
($58)
🔸紐西蘭肉眼牛扒配薯條、原粒燒蒜頭、炒洋蔥、伴紅酒汁
($89)
🔸是日蛋糕 – 藍莓芝士餅(跟餐+$15)
🔸黑糖鮮奶咖啡(跟餐+$18)
🔸海鹽焦糖鮮奶咖啡 (跟餐+$18)