2023-09-05 546 views
懷疑小時侯食飯過量,大個左正餐唔太愛吃飯反而麵食麵包餃子成為我主食。由某時侯開始興自家手包餃後,就開始買新鮮生餃唔食急凍。美孚開左間新餃子店,店子小小,家庭式,即場包製餃子,呢度有幾點幾吸引我:自製餃皮/ 每日親自購買新鮮材料/ 有幾款特色餃款/ 冬菇水大地魚粉瑤柱調味/ 多菜少肉今次外賣生餃木耳雞肉餃同芫荽豚肉餃。餃子比較細,皮薄食材新鮮,2款調味得宜,係媽媽的味道。芫荽豚肉餃水準唔錯,芫荽新鮮處理得好唔會有澀味,豬肉部份肥瘦比例唔會有過多肥羔而引致油膩感。但木耳雞肉餃比較鬆散可能因為食材關係唔太令到餡料黏合,但味道不錯,而且這款冬菇水味道好出好香菇味。下次有機會都想試試櫻花韮菜,味道應該會有驚喜吧!
多菜少肉
下次有機會都想試試櫻花韮菜,味道應該會有驚喜吧!
2023-08-27
TakeAway