2018-07-28
築地果然唔係白叫,確實有日本築地魚市場之風。入黎冇幾耐就滿哂座,好熱鬧。野食實在太多,一時三刻都拿唔定主意,最後就簡簡單單叫咗個精選二人前,再加多咗幾個小食。精選二人前($268),首先上咗蟹籽沙律,係青瓜絲加沙律醬,上面鋪咗滿滿嘅蟹籽,清爽又開胃。小食可以5選1,一向都對餃子抗拒唔到嘅我叫咗自家制餃子。餃子皮煎到金黃色,非常焦脆,一咬,肉汁就爆哂出黎,好鮮甜。主菜可以5選2,我叫咗牛肉壽喜燒,朋友就食豬軟骨拉麵。壽喜燒係用一個細細嘅爐一路煮緊,牛肉係一片片薄薄嘅鋪係面,配上半生熟雞蛋、粉絲同埋娃娃菜小唐菜等等。牛肉要趁佢熟咗就要食,如果唔係就會太老,同埋半生熟雞蛋一齊撈唔食就更加正。壽喜燒嘅味道濃度適中,唔會蓋住牛肉嘅味道。除咗套餐,我地仲叫咗忌廉肉餅,一共4件,超香口鬆化,忌廉同肉嘅比例均勻,不過食得太多就會好膩。仲有加洲手卷,入面有蟹柳條、牛油果、蟹籽等等,非常豐富。最後套餐仲有2杯特飲同埋牛乳奶凍,奶凍好滑又有濃郁嘅奶香味。今次冇叫到刺身,下次一定要黎試番~
主菜可以5選2,我叫咗牛肉壽喜燒,朋友就食豬軟骨拉麵。
仲有加洲手卷,入面有蟹柳條、牛油果、蟹籽等等,非常豐富。
今次冇叫到刺身,下次一定要黎試番~