2017-01-26
接近新年就梗系要將屋企大掃除喇,今個星期日早上做到冇停手,不經不覺又到食晏時間,我同男朋友想食好d,決定由香港仔搭車出灣仔食餐好,去左皇后大道中QRE廣場既樓上餐廳 - 木槙料理電梯門打開後就可以見到壽司吧,師傅切緊刺身,由於假日,店內不太多人,大概半場滿,埸地兩旁是大玻璃,透入自然光,環境舒適,坐位類型多又寬敞,有卡位,有普通位,亦有日式的座位,而餐桌的簡單佈置都好日本feel!!!岩晒我呢類對餐廳環境有要求既食客。 打開午市定食餐牌,圖文並茂,刺身圖片好吸睛^^直接點了一個4號餐 季節刺身定食套餐,本身都好鍾意食日本野,鍾意它擺盤精緻,刺身定食一放上餐桌已經好似藝術品咁,店員姐姐好好服務,一一為我倆介紹食材左上角的碟內小食 間八魚 - 師傅已經調左味,有蟹子、紫洋蔥、芝麻及蔥花,間八魚本身爽口,可以用紫菜包住食。帶子刺身 - 呢款帶子既口感都幾結實同肥美但又唔算油膩三文魚腩 - 油脂分佈平均,只需沾上一點的日本豉油及芥末,入口即溶又食到油脂香牡丹蝦 - 夠大隻,頭部有膏,蝦身又爽口,味道清甜。油甘魚腩 - 冇錯!!真系油甘魚腩,仲有兩片咁多,大片而厚身,味道新鮮。 第一次可以
帶子刺身 - 呢款帶子既口感都幾結實同肥美但又唔算油膩
牡丹蝦 - 夠大隻,頭部有膏,蝦身又爽口,味道清甜。
油甘魚腩 - 冇錯!!真系油甘魚腩,仲有兩片咁多,大片而厚身,味道新鮮。 第一次可以食到油甘魚腩,入口即溶,直達喉嚨,oishi!!!!
加拿大海膽 - 質感十分綿密細緻,味道鮮甜幼滑 定食套餐配有日式蒸蛋及和風野菜沙津。 野菜沙律再加粟米等配合胡麻醬汁,相當醒胃。 埋單後,即刻送兩粒香芋檽米磁,好滿足
整體而言,餐廳用料新鮮,質素向灣仔區內一流又足料,好彩有男朋友包底幫手食飯hehe