2018-09-26
有聞屯門市中心開咗一間好LADY嘅餐廳,連餐具同埋托盤都係金色咁過癮,今日經開就嚟試吓。嗌完嘢食之後店員就會放低呢一個high tea嘅托盤,每碟嘢食嚟到就可以放喺托盤上面,好似食緊high tea咁,好grand啊。三文魚柚子檸檬玻璃杯沙律,呢度嘅沙律賣相十分精美,上檯嘅時候用個玻璃杯裝住,啱哂我呢一啲妹豬攞嚟呃like,新鮮嘅baby spinach 配以酸酸哋嘅檸檬柚子汁本身已經無敵,再加上有我喜愛嘅紫洋蔥碎同埋capers,食落更加對美。蟹肉牛油果蘋果青瓜沙律,蟹肉碎雖然被沙律醬緊緊包圍,但係都仍然食得出當中嗰一份鮮味,牛油果嘅份量唔算多,絕對唔會喧賓奪主,原來牛油果,青瓜同青蘋果個味道係非常之夾架。德國腸凍肉芝士拼盤,呢個拼盤有三款德國腸同埋兩款芝士,叧外仲有一份cold cut添,作為延續沙律嘅開胃小食就最好不過,德國腸點一點隨附嘅紅莓醬,味道更加平衡。Shake Shake單骨雞翼(配十選一Shake粉), Shake粉有成十個味道可以揀,我揀咗章魚燒味, 廚師細心將雞翼切成單骨,特別方便進食,放啲Shake Shake粉入袋度再Shake 一 Shake佢, 極具玩味。
炸軟殼蟹冬陰功意大利粉,好鍾意冬陰功嘅我一見到呢度嘅意粉咁特別有冬陰功味即刻嗌嚟試下,估唔到泰式嘅冬陰功同意粉都一樣咁夾,炸軟殼蟹炸得乾身,唔會食到成口油。
香煎鵝肝海膽溫泉蛋飯,鵝肝海膽同溫泉蛋呢一個配搭又係極之新穎,將溫泉蛋搗爛,無論撈埋海膽或者鵝肝一齊食都咁好味。
呢度果然係同姊妹相聚嘅好地方,食物賣相格調高雅,我諗我好快又會再嚟。