2019-05-21
比我發現左呢間位於屯門既隱世日本料理,佢係位於某屋苑既地舖,相信都係做街坊生意,經過呢到,就入左去食一食佢。同行同朋友仔都幾中意食日本料理,可以見到店舖面積都幾大,可以坐十幾枱人客,仲有吧台位,比你望到師傅準備食物添。首先侍應比左menu我地之後,就拎左個小小既前菜比我地開一開胃先,我地就點左好幾款既壽司同軍艦,想食多幾件啦!首先食既緊係軍艦系列先啦,咁先食到脆脆既紫菜嫁嘛,我地分別點左「海膽軍艦」,「黃金魷魚」同埋「鰻魚」。1.海膽軍艦($58)海膽好新鮮,一放入口就即溶,鮮甜帶點海水味,好正啊,岩哂中意食海膽既我。2.黃金魷魚($22)呢個魷魚好鬼爽口,金黃色的魚籽配上魷魚,賣相贏哂,唔淨止得個樣,魚籽粒係口到爆裂,好過癮!3.鰻魚($32)呢個鰻魚燒得唔錯,火喉剛剛好,加上調得合適甜度既鰻魚燒汁係面,入口外脆內軟,完全唔腥。食完軍艦壽司,緊係要繼續食其他啦,我地分別點左「火炙v形蟹棒」,「三文魚」,「火炙左口裙邊」,「赤座蝦」,「火炙三文魚」,「軟殼蟹牛油果卷」同埋「虎蝦」。4.火炙v形蟹棒($25)呢個蟹棒非常重蟹既鮮甜,而且份量又大,真係入口淡淡肉嫁,同埋個面有少少燒香左,加
1.海膽軍艦($58)
2.黃金魷魚($22)
3.鰻魚($32)
4.火炙v形蟹棒($25)
呢個蟹棒非常重蟹既鮮甜,而且份量又大,真係入口淡淡肉嫁,同埋個面有少少燒香左,加埋好夾。
5.三文魚($28)
呢個一定要點啦,唔洗講,兩個字,新鮮!
6.火炙左口裙邊($36)
左口魚裙邊最緊要係咩?緊係有油脂得黎爽口,呢個壽司就完全係我形容既咁,魚油豐富,嘩成個口都充滿魚油香啊,同壽司飯一齊食一流。
7.赤座蝦($38)
估唔到剌身蝦既蝦頭咁有蝦膏,入口好爽甜,加上蝦膏既點綴,令到蝦身既鮮味馬上提升左好多。
8.火炙三文魚($30)
同三文魚一樣咁新鮮,係火炙過更加香口。
9.軟殼蟹牛油果卷($68)
呢個真係令我驚艷,個軟殼蟹炸得好好,唔單止唔油,保留左外邊脆裡面爽口,個牛油果仲好清新,兩樣夾埋一齊食真係會食到停唔到。
10.虎蝦($24)
又係好鮮甜爽口,唔洗點醬都好好食!
11.天婦羅盛-4蝦5菜($88)
最尾用左個天婦羅作結,入面有四隻天婦羅蝦,茄子,南瓜,秋葵等等嘅蔬菜天婦羅,個脆漿炸得好好,唔會太油膩,夠晒薄,再點埋個天婦羅汁食,非常滋味啊!