2009-06-09
是日農曆15, 雖然女友沒有強迫我入屯門, 但既然今日決定不去海洋公園, 佢知我唔開心就決定來陪我...那我就當然陪到底. 入埋去佛堂. 回來, 而家巴士冇左回程優惠, 我總是賴下死, 上埋部67M, 過埋程屯門公路先放佢走.....而我, 亦正常地, 係葵芳站, 轉乘地下鐵. 不過, 見有時間, 想起買個包仔做早餐. 於地鐵站旁, 看見有間凱施. 這個便是我目標.平常去開既美孚凱施, 可能格局比較舊, 店齡又比較大. 入到呢間大既凱施, 感覺好唔同, 而且, 花款亦比較多. 看見有一隻包, 菠蘿包既包, 雖然一向對呢種油物有點抗拒. 但奈何菠蘿油王子上左身, 突然好有興趣去食下呢個包. 於是, 便連同一隻叉燒餐包, 買回家去, 慢用. 菠蘿油, 那片牛油總覺得有點怪, 全因為是半溶的, 平常見開茶餐廳的, 那片牛油是冰凍的. 這樣食菠蘿油, 才真正有feel.叉燒包, 個叉燒汁比較甜, 可惜沒有整熱才食, 不然, 個餡暖暖地, 仲正. 凱施其實是一間好有水準的麵包鋪, 而且做法低調, 默默耕耘的, 有不少產品勝過其餘三間大型連鎖.