2022-10-09 2208 views
一到weekend就好鍾意同屋企人去飲茶 飲得多都係個幾樣嘢 今次就搵左間多選擇嘅 尤其係甜品特別多嘅酒樓試下~我地嗌左好多酒樓少見嘅甜品 而味道都真係唔錯🍡宮廷妃子笑見到妃子笑就會覺得佢應該同荔枝有D關係 其實都真係!佢外表係整成一粒荔枝嘅樣 有D紅色嘅一粒粒痴係圓波嘅出面 而呢粒「荔枝」其實就係煎堆!但係入面就唔係傳統豆沙 而係流沙奶皇!出面煎堆皮嘅軟糯口感都似湯圓咁 絕對推介!🥟奶皇吉士雪山包通常出面嘅雪山包都係叫雪山叉燒包 但係呢間入面就反而用左奶皇吉士 本身以為佢同流沙包差唔多 但係原來真係拉絲嘅custard feel 呢隻會比較偏厚實 所以內餡未必人人鍾意 外皮嘅雪山酥皮就冇得輸!都推薦🥐大良鮮奶一口酥繼上次食完大排檔炸鮮奶之後我對炸鮮奶就有執念了🥺呢間炸鮮奶入面嘅鮮奶都係custard狀 唔會太甜膩 出面皮就略嫌會有小小油 但係整體口感唔錯!🍮玫瑰奶皇糕首先要讚一讚佢嘅玫瑰奶皇糕真係玫瑰外型🥺仲以為類似千層糕嘅樣 但係口感就真係同千層糕一樣 味道會比較淡小小 咬開會發現有奶皇內餡 似奶皇蓉咁 幾好味!🥞原籠斑斕馬拉糕望落以為係抹茶 但係其實係斑斕味喔 馬拉糕組織幾好 蛋

🍡宮廷妃子笑

🥟奶皇吉士雪山包

🥐大良鮮奶一口酥

🍮玫瑰奶皇糕

🥞原籠斑斕馬拉糕
望落以為係抹茶 但係其實係斑斕味喔 馬拉糕組織幾好 蛋糕體唔會太厚都唔會水分過多 相比原味嘅話斑斕味都算幾新穎 可以試下~

🥟黑金流沙奶皇包
feel到呢度嘅流沙包外皮應該真係有黑芝麻而唔係齋竹炭 因為咬開會有食緊芝麻湯圓嘅感覺🤣 而流沙都非常流心 會有D辣口 幾正!

🥞粗糧小米糕
呢個組織係好鬆散嘅 因為係小米嘅緣故~不過好鍾意呢隻口感 唔會太漏 會有粗糧類似粟米嘅清甜感

🥩醬皇麒麟金錢肚
呢度金錢肚係長條形而唔係好厚好闊一塊 可能係因為咁所以就唔係好索汁

整體來講呢度會好啱鍾意食甜品嘅人 尤其食中式甜品呢度就有好多選擇 超出一般酒樓嘅包同埋紅棗糕等等!

📌 名苑 (屯門)
屯門屯隆街3號屯門市廣場一期3樓3230號舖
2022-09-09
$150 (Lunch)
  • 宮廷妃子笑
  • 大良鮮奶一口酥