2021-03-05
去到屯門睇雲vcity同市中心都唔知食乜好 索性去鼎泰豐排一排隊🤣見到仲有十幾個位等 點知十分鐘都冇就輪到我地 速度值得一讚🤙🏻🥟小籠包 💰66/6小籠包閘眼睇都見到湯汁勁多😍一咬開一個窿就即刻流曬出來 好彩攞匙羹兜住🤣湯唔會好多油 肉都好有咬口 十分推薦🤙🏻🥟荔芋小籠包 💰50/6荔芋其實係「芋泥」😝 難得見小籠包入面係甜料!用料超級豐富 擠左好大一舊芋泥係入面 芋泥控會超滿足的😍個人非常鍾意呢個小籠包!因為餡足皮薄!🍰赤豆鬆糕 💰56/2一開始仲以為叫得鬆糕應該係鬆鬆地白糖糕咁嘅咬口!點知!佢口感層次十分豐富😉係好黏糯但係又粉粉地的!未試過真係要快啲試下😭家母食飽都要買返籠返屋企😙🍜台式紅燒牛肉湯麵 💰92湯頭好濃厚嘅牛肉味 冇乜醬油突出嘅味道 而牛肉(其實係牛展)煮得又軟熟又入味!軟淋淋入口即化咁😭麵嘅口感同湯頭好配 但係整體來講個人覺得偏貴🥙什錦豆乾絲 💰58入面包含豆乾、海帶、芽菜同埋粉絲!雖然汁一D都唔特別 好明顯食得出係醬油 醋同埋香油 但係就係混合得好開胃😍呢個真係好適合係食包包前食!整體來講其實入面嘅節奏偏快 好似好快就要食完埋單咁 所以我諗先會咁快有位🤣而價錢方面個
🥟小籠包 💰66/6
🥟荔芋小籠包 💰50/6
🍰赤豆鬆糕 💰56/2
🍜台式紅燒牛肉湯麵 💰92
🥙什錦豆乾絲 💰58
整體來講其實入面嘅節奏偏快 好似好快就要食完埋單咁 所以我諗先會咁快有位🤣而價錢方面個人就覺得其實偏貴嘅 如果真係好鍾意小籠包或者其他包點久唔久食一次都唔錯😙