2023-04-07
今晚就好似打機開拓新地圖咁🗺️,去到遙遠屯門碼頭一帶發掘美食,係眾多嘅茶餐廳同大排檔嘅身後,隱藏咗一間又😎chill又📸打卡able嘅cafe——✨Fantasy Cafe✨。餐廳環境方面都幾舒服,講緊唔止座位擺設寬鬆,仲有佢地昏暗柔和燈光下營造嘅舒適感,入到去個人都幾relax😌! 因為餐廳係處於屯門碼頭旁邊,🌞白天天氣好時,坐係出面嘅藤椅位,可以chill 埋條🌉港珠澳大橋同🌊海景。食物方面分別叫咗3款,有廚師推介嘅🐷✋🏻脆炸德國鹹豬手、🐔🔥迷迭香燒春雞伴薯菜配燒汁、🐟🍋煙三文魚檸檬意粉🍝:🐷✋🏻德國鹹豬手皮脆肉嫰,唔會太重味鹹到入唔到口,但仍然做得出鹹香味道,皮下骨膠原亦係入口即溶,食完嘴唇會有種黐立立嘅感覺。🐔🔥燒春雞比想像中大隻,雞皮好薄,肉質唔柴,配燒汁食一流😋。旁邊仲有薯蓉,同埋炒過嘅茄子同車厘茄伴碟,滿足到要高蛋白,低澱粉嘅朋友仔🏃🏻♀️👩🏻❤️👩🏻🐟🍋煙三文魚檸檬意粉方面,我個人覺得幾特別,本身掛係意粉上嘅醬汁酸酸地之餘,仲會一粒粒好似”青豆” 嘅酸菜,整個意粉都有別於傳統好膩嘅感覺,反而係清爽同開胃😯💕。另外都要推介一下飲品,唔好以為正係飲咖啡,其實佢地仲有好多唔
另外都要推介一下飲品,唔好以為正係飲咖啡,其實佢地仲有好多唔同特色嘅飲品,比如哩杯🍫🍌Frozen Banana Chocolate,佢係除咗將香蕉同冰一齊打碎外, 上層加咗個有🥛鮮奶味嘅cream, 所以無論口感味道都好有層次。🍹Lychee Soda 果味自然帶氣泡口感。
All in All 講,先唔好用連登最憎嘅「隱世好物」去形容哩間餐廳,其實小妹我覺得碌到咁遠食係無悔之餘,質素甚至係好過出面(e.g. 厚福街/觀塘工慶.etc) 餐廳。