2021-04-08
唔係經常會去慈雲山,一黎開呢頭就一定要試呢間bookmark 左好耐嘅茶餐廳。舖面睇落平平無奇同一般做街坊生意嘅茶檔無異,內裏招牌菜就係原個砂煲即煮嘅沙嗲牛麵同埋煲仔飯。🥘砂煲沙嗲牛肉岀前一丁 $➏➑食個沙牛麵成68 蚊,平定貴見仁見智啦,但我就覺得係絕對值得一試。原個砂煲上到枱個湯仲係滾到起哂泡泡,夠哂新鮮滾熱辣。先試一下個湯,真係足料到好似打邊爐個沙嗲湯底咁濃。加上花生碎一齊去煮,更加升華左成個湯嘅香味。岀前一丁唔係煮到完全熟透,上到枱仲係較硬身,目的係為左照顧各位相機打咭時唔會碌到個麵淋哂。加上一路食嘅途中滾湯會繼續「煮」住個麵,食下食下個軟硬度就會岩岩好,認真細心。滑牛肉份量都幾足料有差唔多十片,咬落口都幾淋身同滑口,又無醃肉味。加埋兩舊索哂湯汁嘅豆卜,簡直好似食左個小型邊爐咁滿足。.📍榮記茶餐室慈雲山毓華里12號地下A-B舖
🥘砂煲沙嗲牛肉岀前一丁 $➏➑
📍榮記茶餐室