1K
2021-08-26 364 views
❀ 37 Steakhouse & Bar HK #山頂 ❀❗️山頂觀望維港景色扒房❗️——————————————————近期幾流行嘅扒房🔥位於山頂,部份座位可以觀望維港景色,餐廳裝修簡約時尚,的確係幾浪漫又有氣氛。叫得steakhouse,當然唔少得鋸扒,包括A5和牛。晚餐有四道菜tasting menu $680/六道菜$880。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 四道菜tasting menu $680♥ Appetiser ✦ 日本帶子伴牛油果茸用靚靚嘅貝殼裝住,打開後會見到帶子、魚子醬同埋海膽。甩上酸酸地嘅柚子果凍調味,幾清新。.✦ 焗黑松露大啡菇用個鳥籠裝住非常精美🥰一切開入面嘅蛋漿湧現出嚟,有驚喜!表面加上芝士去焗,幾多汁,唔錯。.♥ Soup✦ 法式清雞湯中間隻鵪鶉蛋,表面有少少魚子醬。侍應會喺你面前倒入雞湯。不過唔係太啱我口味,有少少酸酸地中藥嘅味道,偏向清淡🙈。.♥ Main✦ 日山A5和牛西冷 +$158賣相唔算太討好,不過切落腍身,入口油香爆發,略帶牛香🐮。可以再配上佢嘅醬汁,令牛扒更加惹味。.✦ 烤法國春雞正常燒春雞🐔唔算特別滑溜,亦未至於過鞋。加上少少香草,味道有啲淡。好彩有配
❗️山頂觀望維港景色扒房❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 四道菜tasting menu $680
♥ Appetiser
✦ 日本帶子伴牛油果茸
用靚靚嘅貝殼裝住,打開後會見到帶子、魚子醬同埋海膽。
甩上酸酸地嘅柚子果凍調味,幾清新。
✦ 焗黑松露大啡菇
用個鳥籠裝住非常精美🥰
一切開入面嘅蛋漿湧現出嚟,有驚喜!
表面加上芝士去焗,幾多汁,唔錯。
♥ Soup
✦ 法式清雞湯
中間隻鵪鶉蛋,表面有少少魚子醬。
侍應會喺你面前倒入雞湯。
不過唔係太啱我口味,有少少酸酸地中藥嘅味道,偏向清淡🙈。
♥ Main
✦ 日山A5和牛西冷 +$158
賣相唔算太討好,不過切落腍身,入口油香爆發,略帶牛香🐮。
可以再配上佢嘅醬汁,令牛扒更加惹味。
✦ 烤法國春雞
正常燒春雞🐔唔算特別滑溜,亦未至於過鞋。
加上少少香草,味道有啲淡。
好彩有配上一個鹹鹹酸酸地嘅醬汁,令到味道濃郁啲。
♥ Dessert
一大堆棉花糖咁捧嚟,有少少嚇親🤣
以為會有醬汁俾我淋上,點知原來要自己用叉刮開,可能想製造一種尋寶嘅感覺?
內裏裝着莓味嘅雪糕,少許雜莓,餅乾碎,味道其實OK嘅,唔會太假太甜。
——————————————————
✨整體味道: 3/5
✨環境裝修: 4.2/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 3/5
✨再訪興趣: 2.5/5
💞整體來講
能夠望到維港景色,的確係間幾浪漫嘅餐廳。不過始終位於山頂,食物定價較貴,質素就一般🙈。
法式清雞湯
日本帶子伴牛油果茸