2020-11-11 442 views
好耐無食過牛腩粉,黎開太子呢邊做嘢就順便喺度覓食下,經過呢間舖頭見到牛腩粉好似幾吸引,就決定喺度食午餐醫肚😆餐廳主打金牌牛腩同埋崩沙牛腩,都有其他丸類食物供應,唔想食粉麵仲有飯揀,一場嚟到,當然要食我最想食嘅牛腩河🤤崩沙牛腩牛丸河粉~一上菜就已經見到好!大!碗!幾十蚊有一碗分量十足嘅粉麵幾抵食,賣相亦不錯,見到有不少嘅配料,白蘿蔔,數塊厚切崩沙牛腩,兩粒大牛丸, 畫面十分豐富🥰葱嘅份量可以自行調校,唔鍾意太多可以唔落晒匙羹上嘅份量,湯底係濃郁嘅腩汁,充滿牛肉香味,白蘿蔔吸收晒湯底精華,淡淡都十分juicy,清甜得來又帶有牛肉香味🤤重點-崩沙牛腩亦沒有令我失望,崩沙牛腩比起傳統牛腩附帶更多筋位,令整體口感更為爽口,帶有少量油脂令整體更富油香,燜煮嘅時間剛剛好,肉質不會過老,反而夠軟諗,筋肉相連口感十分不錯🤤牛丸亦十分彈牙,咬落去十分juicy,手打牛丸嘅感覺同平日喺超級市場買到嘅十分不同~油菜~加咗油菜一碟,估唔到份量都幾多,生菜啱啱烚起仍然保持爽脆口感,加入少少蠔油作調味味道剛剛好,為整頓午餐帶來一點田園氣息☺️凍豆漿~最後以一杯凍豆漿作結,香濃嘅豆味,清清甜甜嘅味道令人心曠神怡☺️

崩沙牛腩牛丸河粉~
崩沙牛腩牛丸河粉

油菜~
油菜

凍豆漿~
凍豆漿
2020-11-07
$50 (Lunch)
崩沙牛腩牛丸河粉
油菜