今日約左同事黎呢間西營盤既川之源食午餐,之前黎呢度食過兩次,覺得都唔錯。呢度既四川菜特別寫明係有辣有唔辣,適合好辣同唔好辣既朋友一齊黎食。之前次次都叫二人套餐,今次一行三人,叫左三個單人套餐。單人套餐一共有十三款餸揀,有肉有素,有辣有唔辣,價錢一係就$68一係就$78,包白飯一碗,汽水或桂花冰粉二選一。午市係無加一服務費。我哋喺冇夾定之下,一人揀一款自己最鍾意嘅餸。紅燒牛肉 $78牛肉好腍,有少少筋,質感唔錯!味道調得好,我哋叫左BB辣,辣度對我黎講係啱啱好,餸飯食唔錯,好好食!其他配料仲有好爽口嘅薯仔,辣椒就幾片。糖醋雞丁 $78糖醋雞丁超多,雞丁都唔細粒,炸皮唔粉又唔算太厚,雞肉都唔韌。加埋好多切丁番茄一齊整,個汁甜甜酸酸好開胃,餸飯食一流!糖醋里脊 $78糖醋里脊份量超足,里脊比雞丁大件好多,啖啖肉,食落又爽又脆唔覺肥。個人鍾意糖醋里脊多啲。跟餐可以加錢要小食,我哋加$20要左白灼時菜。白灼時菜 跟餐加$20白灼時菜係一共六條菜心,廚師細心咁將每條切開三部份,方便食用。菜心嫩綠,配麻油食勁香。跟餐又可以加錢要豆漿,酸梅湯等。同行友人加左$4要大和豆漿。大和豆漿 跟餐加$4桂花冰粉

紅燒牛肉 $78
紅燒牛肉

糖醋雞丁

糖醋雞丁 $78

糖醋里脊

糖醋里脊 $78

白灼時菜

跟餐可以加錢要小食,我哋加$20要左白灼時菜。

白灼時菜 跟餐加$20

大和豆漿

大和豆漿 跟餐加$4

桂花冰粉

桂花冰粉 (跟餐)

我就當然要桂花冰粉啦!桂花冰粉其實即桂花糖水配川式啫哩。冰粉好滑,個糖水少甜唔過火,微微桂花香,飲落潤喉,成個人都好舒服!
白飯

白飯 (跟餐)

白飯一大碗,足夠食飽你。

今日午市撞啱人唔算太多,坐得好舒服,服務快速又貼心,仲要唔貴,開心飽足嘅一餐!
2021-06-30
$86 (Lunch)
紅燒牛肉
糖醋雞丁