2023-04-06 110 views
最近天氣不斷落雨,濕氣好重。行行下見到一間裝修好似中國客棧既舖頭,原來係『十三少』,一間食川菜既名店,舖面咁有特色,就不妨馬上試佢一試! 一入到舖頭,感覺好舒服,近住窗邊既好似一D包廂位,有屏風隔住,而店中間既位置係卡位,枱與枱之間既距離都好闊落,令人坐得舒服。如果想私隱度再高D,不妨坐入店入面果入既位,好似私人包廂咁,可以慢慢食慢慢風花雪月! 一坐低之後,店員就為我地奉上2杯水,一大支水壺同埋一個免費既小食 – 炸黃豆。我地可以一邊食住脆卜卜既黃豆,一邊睇下個餐牌。其實佢都有好多唔同既川菜供應,例如麻辣香鍋,水煮魚同酸菜魚等等,而且仲有2人餐同4人餐! 👉🏻涼拌土豆絲 雖然呢一碟好似係前菜咁,但份量一D都唔少,每人都起碼可以夾到5-6次先食得晒。千祈唔好睇佢好似冇乜醬汁咁樣,其實醬汁已經比土豆絲完美咁吸收左係入面,每1條都滋味滿滿,好入味! 土豆絲食落爽身,鹹鹹甜甜中又帶有微辣,作為開胃菜的確好出色呢!👉🏻酸菜魚 遙遠地見到個店員雙手捧住一個好大既碟過黎既時候,我地都嚇一嚇,碟碌菜魚有成6分之一張枱咁大,仲要包2碗白飯,今餐一定勁飽!! 勁好既係,呢度個酸菜魚都可以加$26加薯粉,岩

👉🏻涼拌土豆絲

👉🏻酸菜魚
遙遠地見到個店員雙手捧住一個好大既碟過黎既時候,我地都嚇一嚇,碟碌菜魚有成6分之一張枱咁大,仲要包2碗白飯,今餐一定勁飽!! 勁好既係,呢度個酸菜魚都可以加$26加薯粉,岩晒薯粉控既我地,正!! 呢鍋酸菜魚有得揀辣同唔辣,我地加左辣,食落去冇喧賓奪主,小小辣味夾埋酸味,真好冇得頂! 加上呢度個湯底係用鮮魚熬出黎,所以層次都豐富,我地飲左半碟呢!!

呢鍋酸菜魚用既魚肉係鱸肉,滑得黎厚肉唔容易夾散,其他配料既份量都唔小,例如酸菜、大頭菜、煎香左既雞脾菇片、萵苣等等,令人好滿足!!

👉🏻口水雞
呢碟口水雞份量都好多,有成2層雞,都有十幾件,雞肉好滑,雞皮好爽,墊底既青瓜索晒汁好好食! 醬汁吸晴度一流,橙橙地增加食欲,就咁食又得,配個白飯都好好食! 味道帶微酸,辣勁會係入口1-2秒湧現,唔錯呢!

👉🏻紅糖糍粑
食完辣野,甜品必不可少。呢個糍粑炸得好好喎,外脆內黏,而且特別既一點係外皮有顆粒感! 加上大量既黃豆粉同一整碟既紅糖,最好既食法食,先夾起一舊點滿紅糖,再包一層黃豆粉,再點紅糖,再包多層粉!! 超正!紅糖既味道有一陣獨特既香味,唔會好甜,岩晒我地口味!

👉🏻紅棗雪耳糖水
原來晚市幫襯會一人送一碗糖水嫁,係紅棗雪耳糖水! 唔錯!!

最值得讚既係服務人員既服務態度,經常留意住我地食野既進度而上菜,當我地食完個酸菜魚之後,佢就即刻送個甜品上黎! 而且又會幫我地換埋D餐具同留意我地有冇水! 服務態度滿分呢!