係中環返工嘅我,每逢星期五都會送比自己一個小小獎勵,就係飲返杯!正所謂Happy Friday,星期5緊係要飲返杯酒啦。公司附近就係蘭桂芳,酒吧多到數唔到,但係返完工又熱又累,唔會想同人逼,呢間Mine新開無幾耐,工地裝修非常吸睛,今日就黎試下佢到底掂唔掂!其實一間酒吧,除咗酒嘅質素之外,裝修環境都好重要,最緊要有Feel同埋唔好太嘈,Mine燈光微暗,啱曬同朋友吹水,音樂揀選非常有品味,中間夾雜住流行曲,對於新一代應該都會有共鳴。Mine嘅裝修非常花心思,每個細緻位都令人驚嘆,由門口到廁所位都非常有工地感,吧台位置好大,望落非常舒服。Bartender(左) 非常Nice,主動為我介紹呢到最出名嘅Cocktail,見我影緊相,另外有位「老闆?」主動提出影佢地合照,非常幽默搞笑,哈哈,You made my day!最後揀咗一杯Deadly Passage,Bartender 哥哥話呢杯非常重酒,飲完就會「Die」,果然係名不虛傳!首先講呢杯Cocktail嘅外表,真係好靚,杯呈花瓶形狀,而且份量好多,中間嘅顏色好豐富,杯面有一堆碎冰,成杯Cocktail都好似一個藝術品,價錢亦都好商
最後揀咗一杯Deadly Passage,Bartender 哥哥話呢杯非常重酒,飲完就會「Die」,果然係名不虛傳!首先講呢杯Cocktail嘅外表,真係好靚,杯呈花瓶形狀,而且份量好多,中間嘅顏色好豐富,杯面有一堆碎冰,成杯Cocktail都好似一個藝術品,價錢亦都好商宜。
當然飲酒要配小食,呢款雞翼非常推介,炸得好香口好脆,肉汁亦都保存得好好。
我諗Mine係未來都會成為我Happy Friday嘅其中一間主要場方,真係好正!
2016-10-14
  • Cocktail