2017-10-14 1685 views
今朝和同事要去觀塘工作, 工作後打算食埋LUNCH先返公司, 我和同事都係為食既人,當然不會錯過搵間餐廳舒舒服服食LUNCH再開工啦 ! 係OPENRICE 搵左一間較近我地位置, 一於去呢間啦 !餐廳是 K2 Kitchen, 位於觀塘巧明街, 坐港鐵在觀塘站, 想方便的可以穿過APM商場, 見到巧明街方向落電梯過對面馬路向右行, 大約5分鐘, 好方便。原來係OPENRICE 訂位有85折, 雖然我地無訂位, 原來LIKE FACEBOOK 都會有85折。工廈真係多食肆, K2 Kitchen亦在工廠內, 一出電梯便看到, 正值午飯時間差不多滿座, 好彩唔駛等就有位。餐廳裝修主要以黑仔為主, 簡約裝修。一坐低, 職員已奉上長長麵包條及清水。再睇下餐牌, 餐牌用上靚靚珍珠光紙印製,套餐共有8個, 價錢由$68起, 一樣有 : 法式精緻小點, 沙律或餐湯, 主菜, 飲品及甜品。最後和同事點了以下 :F. 香燒羊肩配露絲瑪麗蒜子紅酒汁 $108H. 香煎鵝肝伴牛柳 $158  (5成熟)法式精緻小點是提子芝士, 餐前小食確實不錯沙律或湯, 我和同事都揀左湯, 因為係紫薯湯。 上到枱真係好靚

F. 香燒羊肩配露絲瑪麗蒜子紅酒汁 $108
H. 香煎鵝肝伴牛柳 $158  (5成熟)

法式精緻小點是提子芝士, 餐前小食確實不錯
提子芝士

沙律或湯, 我和同事都揀左湯, 因為係紫薯湯。 上到枱真係好靚喎 ! 好香紫薯味, 而且仲食到一絲絲紫薯絲.
個湯好入味。
紫薯湯

主菜大家都想食, 當然一定SHARE 分享啦 ~

香燒羊肩配露絲瑪麗蒜子紅酒汁 配有機糙米飯
共有4塊羊肩, 羊肩燒得好香, 好香的羊味 ! 個汁調教得不錯, 配合羊肉好夾, 最重要唔會太 騷味。真係好想再食。
另外好欣賞伴碟好靚, 好吸睛。
香燒羊肩配露絲瑪麗蒜子紅酒汁-配菜

香煎鵝肝伴牛柳 配有機糙米飯
牛柳十分JUICY, 不用太多汁已經食到牛柳的原始味道, 雖然有汁可以沾, 但我喜歡就咁食, 食到牛的味道。
鵝肝與同事一人一伴, 鵝肝煎得香, 份量剛好, 整體性價好高 ~
香煎鵝肝伴牛柳

想不到主菜可以配有機糙米飯或蔬菜, 我和同事太肚餓了, 所以點了有機糙米飯, 以為一碗食唔晒, 點知食下食下真係唔夠食呢 ^^, 糙米飯唔會好硬, 我地又用汁一起食, 真係難以抗拒。
有機糙米飯

餐飲 : 除了必有的咖啡, 檸水...竟然唔馱加錢有 [特飲] , 所以我要了特飲, 同事要則了 [洋甘菊熱紅茶], 我的飲是士多啤梨石榴梳打。

士多啤梨石榴梳打
飲落去好爽,  士多啤梨味重過石榴, 唔會過甜, 尤其食完鵝肝飲一啖就真係超正呀 !!

洋甘菊熱紅茶
用上名牌子的洋甘菊茶, 真係加熱水已經好正 !
洋甘菊熱紅茶

還有是日甜品, 職員一送上黎, 我和同事不禁嘩左一聲, 原先的咖啡慕絲, 放左一隻畫左花花圖案的子碟上,
小小的甜品已經突出了餐廳的心思。
咖啡慕絲

一邊食一邊感受餐廳對客人的尊重, 與同事食完呢餐咁充滿能量的午飯, 又要返公司工作了。餐廳比左個好印象, 下次同朋友食飯, 又多一個選擇啦 !
$140 (Lunch)
提子芝士
香燒羊肩配露絲瑪麗蒜子紅酒汁-配菜