2016-04-17 339 views
同朋友慶祝生日, 因為朋友係觀塘返工, 佢就提意去觀塘d工廈到食。佢搵左呢間都近地鐵站,行左幾分鐘就到。由於一早book左台,所以唔使等就有位。其實我地平日夜晚黎,間餐廳都唔full。呢到有得散叫同set dinner,每個set大概200 ﹣ 250蚊到,同朋友慶祝生日所以食豪d,我同朋友一人叫左個set dinner。頭盤我地要左北海道帆立貝同北海道甘蝦沙律: 帆立貝好新鮮好大粒,用牛油煎得好香,加埋d芝士,好好食﹏(個紅菜頭汁唔重味,我唔好紅菜頭都覺得幾好食)甘蝦好甜好彈牙,差d忍唔住自己食曬一隻,唔留比朋友另外,因為我地太愛三文魚,所以加左20蚊食個三文魚。去三文魚好新鮮,又夠厚身, 真係令作為刺身迷既我慾罷不能。食完頭盤,仲有個湯。我地叫左個牛肝菌湯同南瓜湯兩樣一齊試下:個牛肝菌湯好夠味,有少少榛子碎,幫個湯加番少少口感。個南瓜湯好甜。主菜我地叫左威靈頓紐西蘭牛柳同埋焗原隻波士頓龍蝦。威靈頓牛柳係普通西餐廳比較少有, 令同樣係嗜牛既我地都想試下, 出面個酥皮比較薄身,配埋塊牛食岩岩好,不過個人覺得塊牛有點兒生,我鍾意熟少少既牛。個龍蝦真係不得了, 一眼睇落去以為甘細隻,無咩肉

頭盤我地要左北海道帆立貝同北海道甘蝦沙律:
北海道帆立貝沙律
北海道甘蝦沙律
甘蝦好甜好彈牙,差d忍唔住自己食曬一隻,唔留比朋友

另外,因為我地太愛三文魚,所以加左20蚊食個三文魚。
煙燻三文魚
去三文魚好新鮮,又夠厚身, 真係令作為刺身迷既我慾罷不能。

牛肝菌榛子茸湯
個牛肝菌湯好夠味,有少少榛子碎,幫個湯加番少少口感。
個南瓜湯好甜。

主菜我地叫左威靈頓紐西蘭牛柳同埋焗原隻波士頓龍蝦。
威靈頓牛柳
焗原隻波士頓龍蝦
個龍蝦真係不得了, 一眼睇落去以為甘細隻,無咩肉,點知食落啖啖肉, 個龍蝦又夠新鮮,d肉係好彈牙, 配埋個牛油松露醬,好夾個龍蝦,個醬好味到就甘食都好食。個龍蝦鉗內面都有塊肉,認真抵食。

其實個三色醬好似係豆茸、紅菜頭茸同唔知咩茸,味唔太重,幾得意,唔會搶左主菜既味。

最後, 有餐飲同蛋糕。
蛋糕
食食下發現原來有現場表演整crepe:
呢到d海鮮夠新鮮好好食, 個龍蝦更加一定要試, 我見其他台都有order,識食一定係望下隔離台食咩先。
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday