2020-02-24
假日依家最好的節目就是行山,今日約了S行魔鬼山,行完之後緊係要揾地方食lunch la, S提議去觀塘工厦揾嘢食,最後揀左丼瀛。 丼瀛的環境頗開揚,還可以選揀坐户外位置,可以吸番口新鮮空氣,正。士多啤梨梳打$32~飲品的底部有士多啤梨粒和士多啤梨醬,和梳打mixed埋一齊,既清新又冰凉,正!前菜~有車厘茄,粟米和沙律菜,配和風沙律汁,酸酸的好開胃。花刺身丼$98~刺身有吞拿魚, 三文魚,油甘魚,帶子,魚,甜蝦和蟹籽。刺身厚切,滿滿的鋪滿飯面,尤其喜愛肥美爽滑的油甘魚和鮮甜嫩滑的帶子。海鮮烏冬$108~材料非常豐富,海鮮類方面有蝦 ,蟹腳,青口和兩隻大蜆。而配菜方面有豆腐,紅蘿蔔,金菇,日本粉絲,紹菜和小棠菜,還有彈牙的烏冬,湯頭有點像豬骨湯底,頗鮮甜美味。呢個set還有3隻煎餃,外面煎得金黃脆口,裏面是充滿肉汁的豬肉,幾好味!大蜆非常肥美鮮甜,青口也不錯。最後仲送埋 Haagen Dazs朱古力味雪糕和雪米糍給我們作為甜品,真係非常開心。
前菜~有車厘茄,粟米和沙律菜,配和風沙律汁,酸
酸的好開胃。
大蜆非常肥美鮮甜,青口也不錯。