2022-06-17
Shack Rakuzaka 放監要食好啲觀塘巧明街又有新商廈打造樓上食肆,朋友喺附近返工食過介紹我嚟呢度。呢間餐廳裝修非常chill。收工時間更有happy hour,立即同同事過嚟試吓。見佢門口有個餐牌,寫住$99有一杯嘢飲兩款嘢食,嘢飲方面有酒類揀,嘢食方面更加有主食添。但眼見有日式石燒,立即放棄咗呢個超級優惠。今晚叫咗一份牛肉眼定食。肉眼本身已經上咗扒爐輕輕燒咗一邊,其餘靠熱石去控制塊扒幾成熟,換言之塊扒停留喺塊熱石上邊塊扒就會越韌,所以如果鍾意食生啲嘅朋友記得快啲夾起😂另外叫咗一個香蒜欖油蝦意粉。意粉控制煮嘅時間非常好,好有咬口,蝦已去殻非常細心。蒜蓉用橄欖油爆香,滲透所有意粉。另外餐飲可以加錢飲生啤。我哋叫咗兩個小食送酒,一個燒雞泡魚乾,雞泡魚乾燒得好軟身,鹹鹹地好好送酒。另一個黑松露薯條,落咗芝士碎,亦都非常香口。
放監要食好啲