2019-01-11 102 views
凍凍地就想食返啲辣野,星期五放工跟朋友入觀塘食私房菜,當然係食辣喇~位於工業區唔算難搵,我地到步身兼兩職嘅老闆係廚房落力煮緊菜,上菜嘅時候見到我地便主動上前問我地想食咩,於是點了巴蜀羊腩煲、野山椒鳳仙、辣子雞軟骨同酸辣菜花。雖然得老闆一個,但上菜速度都可以㗎,先黎涼盤先,野山椒鳳仙,同我地食開嘅白雲鳳爪一樣爽口彈牙,野山椒係辣得黎好清爽,酸辣酸辣的,好開胃。巴蜀羊腩煲以為會好辣,但佢係辣得黎好香,羊腩好稔好入味,當中仲有好多配菜,有笋乾、枝竹同鮮冬菇,仲有老闆特調嘅腐乳醬,令到羊腩更加惹味。辣子雞軟骨黎到我地都嚇親,成碟都係辣椒🌶️,以為會辣到噴火,食落係好香辣味唔重,送啤酒一流。菜花辣炒真係冇得輸,菜花本身口感係爽口清甜,同辣椒泡椒一齊炒,酸酸辣辣的好好食。老闆雖然一個人好忙,一有時間都黎關心一下客人夠唔夠食味道得唔得,熱情十足,喜歡食辣嘅朋友不防試下。
巴蜀羊腩煲以為會好辣,但佢係辣得黎好香,羊腩好稔好入味,
辣子雞軟骨黎到我地都嚇親,成碟都係辣椒🌶️,
以為會辣到噴火,食落係好香辣味唔重,送啤酒一流。