2017-04-08 1484 views
朋友之前中左六合彩, 好豪氣地話請我食自助餐, 有人請食梗係第一時間舉手讚成啦。 我們约好在葵興港鐵站會合, 然後由她帶路, 大概行10分鐘左右便抵達。 原來餐廳係工業大廈內, 一出 "車立" 門就見到大大幅生蠔的poster及和藏水產的門牌。餐廳地方非常寛敞, 由於時間尚早, 食客不是很多。 餐廳內設有蠔吧, 飲品柜, 沙律吧, 甜品, 刺身區等等. 亦有熱食食物, 非常多選擇.這間餐廳主要以半自助餐形式, 我們點了B餐。 B餐包括4款指定私房料理, 還有生蠔海鮮自助餐, 另外還有安格斯牛肉 SHABU SHABU.   如人數有2-3人會額外多送數款指定菜式.黑椒墨魚仔: 墨魚仔非常鮮味而且唔勒, 黑椒味非常香濃..羊架: 羊架肉質鮮嫩有少許羊羶味..... 鐵板袐醬蝦碌: 蝦碌大大隻, 蝦肉鮮甜肉厚. 加上濃濃的袐醬汁..非常入味    意大利海鮮冰山 : 即是刺身拼盤, 賣相不俗.. 非常夠新鮮.. 種類款式也不少. 有三文魚腩啖啖肉, 入口即溶, 帶子粒鮮甜, 希靈魚亦很生鮮好有口感.. 而螺片非常有咬口.      炭燒三文魚脂: 即三文魚旗, 魚皮煎得好香口, 肉質非常鮮
黑椒墨魚仔
黑椒墨魚仔: 墨魚仔非常鮮味而且唔勒, 黑椒味非常香濃..
羊架
羊架: 羊架肉質鮮嫩有少許羊羶味.....
鐵板袐醬蝦碌

意大利海鮮冰山

炭燒三文魚脂
炭燒三文魚脂: 即三文魚旗, 魚皮煎得好香口, 肉質非常鮮嫩滑.. 魚骨不多.. 魚旗位置好有膠質感.
金華火腿上湯娃娃菜
金華火腿上湯娃娃菜 : 娃娃菜非常入味, 好有金華火腿的味道, 而且夠腍.
法國及美國生蠔
其實食完餐廳的指定私房料理後, 已經有飽腹感. 但亦要食一下自助餐的食物.
生蠔: 今晚有法國及美國生蠔, 法國生蠔比較大隻少少, 肉色偏白, 味道偏淡, 海水味亦清甜. 而美國生蠔入口Juicy, 生蠔比較細隻.. 有蠔的味道, 海水味亦清甜偏濃.所以我食了很多美國生蠔. 哈哈. 唯每人每次只可取兩隻生蠔.
安格斯牛肉 SHABU SHABU
雖然已很飽, 但最後我要試下食安格斯牛肉 SHABU SHABU, 它是粥為湯底, 由於我唔食牛, 所以不知牛的味道如何. 朋友說只是一般吧.   至於粥底非常綿滑, 有粥的米香味. 我肚子實在頂唔順, 我朋友還可以拾下拾下, 真佩服.
安格斯牛肉
Type of Meal