2022-06-03 95 views
成日有人話有好多隱世小店會開設係觀塘既工廈入面,今次就無意中係工廈到見到一間台式餐廳。見到個餐單就諗番起去台灣旅行時既各款野食。總共叫左兩個餐,再加多個炸物拼盤。椒鹽排骨肉燥飯排骨同肉燥飯分開上,排骨口感肉質軟嫩,炸皮酥脆並帶有少少煙韌,整體食落有肉汁唔乾柴;肉燥飯足料大碗,除左有肉燥之外仲有半隻滷蛋、菜圃、青瓜同菜,肉燥咸香可口,配搭菜圃餸飯一流。山賊燒雞翅沙茶乾拌麵雞翅係滷水雞翅,滷水入味而肉質鮮嫩,乾拌麵有半隻滷蛋、菜圃、青瓜、芽菜、菜同蔥花,沙茶醬味道濃郁,而麵體係類似陽春麵,拌麵後味道合適唔會太出眾。炸物拼盤炸物拼盤有五款小食,分別係香腸、鹽酥雞、丸子、蝦卷、蕃薯條。香腸、丸子、蝦卷味道不過不失,同係台灣旅行時食便當既感覺一樣,反而蕃薯條同鹽酥雞對我黎講有小驚喜,鹽酥雞炸既火候掌握得唔錯,外脆內軟;蕃薯條食落唔油膩而且仲有好多梅子粉同海苔粉。豆漿紅茶半糖少冰,豆漿同茶味各半。珍珠鮮奶茶半糖去冰,茶味香濃突出,珍珠煙韌。Dr Beans Latte食左一陣發現原來仲有咖啡既餐單,細問之下Dr Beans Latte係自家配方調配,飲落香滑,餘韻有股花香味。半糖少冰,豆漿同茶味各

見到個餐單就諗番起去台灣旅行時既各款野食。

總共叫左兩個餐,再加多個炸物拼盤。

椒鹽排骨肉燥飯

山賊燒雞翅沙茶乾拌麵

炸物拼盤

豆漿紅茶
半糖少冰,豆漿同茶味各半。

珍珠鮮奶茶
半糖去冰,茶味香濃突出,珍珠煙韌。

Dr Beans Latte
飲落香滑,餘韻有股花香味。半糖少冰,豆漿同茶味各半。