2020-03-09 717 views
今日同大家介紹一間位於九龍灣工廠大廈既黃店。曾經係九龍灣返工既我都深深明白,九龍灣工廠區真唔多野食😖!呢間餐廳位於大渣哥斜對面既環球工商大廈中,午市會提供日式套餐,例如咖哩飯同烏冬,前排我就試左廚師推薦既鰻魚飯,味道都OK!先講下個份量,我本身都算大食🤣,我食呢個飯都夠飽,證明份量都夠!鰻魚都幾大條,差唔多有一條。鰻魚本身係用最常見既關東煮法,加上鰻魚幾厚肉,所以食落軟腍腍,亦好有口感。雖然鰻魚食落有少少骨都正常,幸好都食到落肚!正常只係食貴既鰻魚飯(至少$200起),師傅至會幫大家挑魚骨,所以食平野大家唔好想太多!另外,幸好鰻魚汁剛剛好足夠,所以食飯時都唔太dry!鰻魚飯仲附送一舊玉子燒,食得出係有上湯味,味道都算濃郁!另外值得一提,呢度既午餐包一碗味噌湯,以自己既喜好落海帶同麩,我自己都落足料!我覺得呢間餐廳以黃店嚟講都可以。另外,相信近排大家多左在家煮飯🤣。無論係屋企home office定正常返工,買一餐好餸一定係最傷腦筋。係九龍灣返工既朋友,除左可以嚟試下佢地既Lunch外,仲可以嚟買餸。呢度有賣各種日本食材,方便大家唔洗放工又要趕住周圍買餸煮飯!想知大家就上嚟睇下啦!

蒲燒鰻魚飯
蒲燒鰻魚飯