2016-05-22
長沙灣一直比我的印象係工廠區,除左茶記,快餐就唔知仲有咩食居然呢度會有間法餐廳,質素仲要幾高呢度雖然地方唔算好大,但就多左可以同店員交流既機會,佢地都會介紹下啲菜式比我地知等我地唔洗望住個餐牌心大心細唔知叫咩好先黎一啲小食,分別叫左Fried Portobello同Salt Pepper Squid兩樣都炸得金黃香脆,炸粉夠薄,入面仍保持濕潤Portobello係黎自荷蘭既菇,菇味唔濃,但食落juicy而魷魚味道雖然唔算話好特出,但食出有淡淡鮮味而重點係比我地點既醬汁,除左茄汁外,其他三款都係佢地自家製作例如有wasabi味同cocktail味咁,cocktail味帶微微辣,味道幾特別菠菜湯出面比較少飲到,以為會將菠菜打溶,點知原來係有一條條既菠菜,幾有驚喜菠菜份量都唔少,湯幾creamy幾正主菜叫左個Lobster Risotto原隻龍蝦咁上,夠哂吸精雖然個頭係得個殼,但佢既肉質夠哂爽口如果佢啲肉可以再多啲就好啦而個Risotto煙韌,加埋上面大大粒既魚子,粒粒都可以卜一聲咁爆開整體鮮味十足另一主菜係Chicken & Scallop Roll用慢主既方式將雞煮熟,而入面就包左啲帶子
居然呢度會有間法餐廳,質素仲要幾高 呢度雖然地方唔算好大,但就多左可以同店員交流既機會,佢地都會介紹下啲菜式比我地知
等我地唔洗望住個餐牌心大心細唔知叫咩好
先黎一啲小食,分別叫左Fried Portobello同Salt Pepper Squid 兩樣都炸得金黃香脆,炸粉夠薄,入面仍保持濕潤
菠菜湯
菠菜份量都唔少,湯幾creamy幾正
主菜叫左個Lobster Risotto
雖然個頭係得個殼,但佢既肉質夠哂爽口
如果佢啲肉可以再多啲就好啦
整體鮮味十足
另一主菜係Chicken & Scallop Roll
帶子打溶左要認真細味先會食到佢既鮮味
雞肉用慢主方式煮,所以都算幾滑
甜品當然要食crepe
Seasonal Oui Oui Bistro's Crepe
今次係榴槤味,我地都係鐘意食榴槤既人,真係岩哂口味
榴蓮味超濃郁,因為係用真•榴蓮整成
至於個塊crepe,薄薄地,邊位微微脆身,而入面係幾軟
整體味道唔錯!