2017-06-15
如果唔係有人帶路,我都唔會識得黎呢度覓食。 餐廳位於工廠區的大廈地舖,估唔到連外國客人都有,果真係民以食為天。各就各位,開餐~烤和牛粒配柚子醬油汁$88兩串,每串三粒。帶有少少燒烤嘅味道,牛味唔太濃,但肉汁豐富,嫩滑冇渣。柚子醬油汁味道亦唔太出,只有好淡柚子味,另外有半個青檸,想味道清新啲,可以自行加啲青檸汁。係我期望過高?! 呢個只可以話係合格水準。水牛城辣雞翼$68五隻,香辣得黎又唔會過辣,仲帶少少甜味同酸味,味道層次豐富,令到我想一隻接一隻嘅衝動。大大隻好飽滿,醬汁味濃夠入味。雜錦海鮮意大利飯$138,材料足份量夠,蝦、帶子、蜆肉、青口、洋蔥,仲有好多好多三文魚籽,令成個飯都鮮甜美味。意大利飯粒粒分明,沾滿醬汁,煙韌有咬口。可惜飯粒略嫌未夠火候,有少少過硬,要扣少少分,相信再煮多一兩分鐘會更好。燒美國肉眼扒10安士$248,呢個係超好食,一上枱已經好香燒烤嘅味道,燒烤格紋清晰可見。牛味香濃,肉汁豐富,入口嫩滑。呢個比起「烤和牛粒配柚子醬油汁」仲好食好多,而且十安士,真係大滿足,個人覺得好抵食。燒日本穀飼有骨豬鞍$218,日本穀飼豬出名天然飼養,保留左豬肉嘅天然鮮味,肉質特別細嫩軟
烤和牛粒配柚子醬油汁
水牛城辣雞翼
雜錦海鮮意大利飯
燒美國肉眼扒10安士
燒日本穀飼有骨豬鞍$218,日本穀飼豬出名天然飼養,保留左豬肉嘅天然鮮味,肉質特別細嫩軟滑。
燒日本穀飼有骨豬鞍
扒類可以揀$38配菜一款,除左成日食嘅炸薯條,仲可以揀自家制椰菜沙律、忌廉粟米、焗芝士通心粉,可以多啲配搭。
最後叫餐飲,睇晒四頁drink list,三頁幾都酒精飲品,冇熱飲。問店員有冇熱飲,佢話有一般咖啡或茶等普通熱飲,仲有四款特式茶,每壺$48,跟住就攞左一籃特式茶葉俾我,等我慢慢揀。
四種茶分別係Grand Earl Grey、Mona Lisa、Couleur Chocolat、The Des Vacances。Couleur Chocolat都幾得意,除咗有朱古力味道之外,仲有一粒粒朱古力,唔知咩味架呢? 但我最後揀左Mona Lisa,因為佢有一種好甜美嘅香氣,但又唔似人造味道,幾吸引。一上枱都幾大壺,店員仲好醒目咁俾左四個杯我地Share黎試吓。飲落去幾舒服,只有香味,冇甜味,去油解滯。
Mona Lisa
KANOM $48,入面有菠蘿汁、橙汁、紅莓汁,仲有新鮮檸檬、橙、青檸,清新酸甜,好醒神。
KANOM
估唔到假日黎到工廠區嘅餐廳都坐滿客,更估唔到呢度食物質素都幾高,又一新體驗~~