2015-03-19 681 views
香港人注重生活質素,對食愈來愈有要求。當中有不少朋友仔想轉食食素,但入手相當困難,中式油膩、西式又怕食唔飽。上星期o係觀塘接太太放工,後轉入後街搵食。太太話有食素的朋友介紹一心素食,相當唔錯。心諗我都好耐冇食素,就一於試下啦。上到去,係一貫工廠區食肆的環境,地方大,檯數多,但勝在有窗有自然光,環境幾好。我自少跟家母食開素,但食開的都係中式素為主,呢度食既就係中西款式都有。我叫左個6個courses的晚餐,整體黎講都相當滿意。份量好夠,甚至係多得劑,明顯係行抵食夾大件的路線。而且人唔多,晚飯時間唔駛等就有得食,好過o係APM同人地逼。以下係我的推介:羅宋湯:一般而言,羅宋湯冇肉會好似爭D咁,但難得佢的湯清清地都相當唔錯,佢仲加左少少黑椒加辣,幾好。焗闊條麵:做得非常有心機,好香,仲食都D菇粒扮肉粒,食落去幾似。甜品:有西式的甜品,但我特登叫左個中式的紅豆蓮子百合糖水。

以下係我的推介:
甜品:有西式的甜品,但我特登叫左個中式的紅豆蓮子百合糖水
2015-03-16
$100 (Dinner)