2008-07-25
嗯,最近似乎踏入了甜品週的模樣!因為最近的食評劑劑都係甜~嘻嘻其實我不算熱衷港式甜品那類人,通常食過一次我就byebye…像n年前食b仔、松記嗰類撈咩撈乜,因為我還都是喜歡在屋企食水果耶!像早前同書友傾開偈,我亦透露事實近年有時都仲會去石磨坊食糊。還記得6、7年前我yr.1時都仲去那裡整個刨冰吹水…但近年老喇!鍾意熱食糖水,不過對上那次食大約半年前,經濟物價當時開始貴,雖然texture依舊,但食得出那股nuts香係少左料少左inputs咁啦!但我又覺得港式糖水或新派糖水真係唔係食糊的地方,會很失望。咁發記又係少有的一間令我再幫趁的甜品,我就只喜歡它的榴槤飄香!今次我們一年後再幫趁,叫了榴槤飄香$26+楊枝甘露$26榴槤飄香—其實今個夏天這已係我第四次接觸榴槤,事實我食了幾次街外甜品或屋企買返黎的榴槤,當中我都覺得有d味道靚得足以俾90分,但有d聞落雖然香,當然對於唔食的人可以叫得臭啦!不過幾次都係聞落香,但食落口個質感係有d生,即係唔熟仍質感帶硬或爽,因為我鍾意榴槤質感帶軟滑呢!似乎發記做對了我的心水。今次的榴槤飄香,比我預期中料多喎!因為昨日食時我倆都話近年咩都貴,冇諗過佢唔剝削我
今次我們一年後再幫趁,叫了榴槤飄香$26+楊枝甘露$26
今次的榴槤飄香,比我預期中料多喎!因為昨日食時我倆都話近年咩都貴,冇諗過佢唔剝削我d料囉!因為計返昨日已拆肉的榴槤,其實都足有平日一舊的榴槤肉,再計埋裡面的柚肉,如果唔係個碗細,我覺得bud多少少汁我會更開心!
楊枝甘露—因為同時亦叫了榴槤飄香,明顯這個與濃味的榴槤比較係會黯然少了一點光采,因為榴槤飄香上枱先就食左先,事實先淡後濃的次序可能會較好。但都有四大舊的芒果,啖啖肉!兩個甜品今次的柚肉都唔會苦愜,芒果肉少少酸,我鍾意食酸就覺得剛剛好。
今次的阿姐服務態度都唔錯。
都會繼續幫趁。
勁爽!左一個榴槤飄香,右一個楊枝甘露,左一羹,右一羹,開始明白點解男人左右逢源係咁開心~hahah