2021-09-26
1952 views
拾味山西刀削麵館📍上次喺中環已經見過佢,位置係歌賦街,隔離左右太多餐廳,所以捨離咗佢冇幫襯。今次再見到灣仔有分店,嗱嗱聲等開門入去食碗麵。老闆曾接受『蘋果日報』加持,餐廳內電視不斷播緊果籽個訪問,餐廳內有晒Pepe及米豬連認證,今次冇入錯鋪。今日見到老闆好後生,又勤力做嘢!環境企企理理,乾乾淨淨!呢度有好多種餐,除咗湯麵外,仲有冷拌熱拌、温泉蛋木耳。淨係冷拌刀削麵都有5款,有排揀。最大劑係呢度配搭嘅餸類及小食都有好多,例如:蒜泥燻蹄、口水豬肚、花雕醉雞、水煮金錢肚。喺呢30分鐘用餐期間,不停聽到有網上外賣平台落單,好多人叫「燻蹄絲」「口水手撕雞」「麻辣東坡肉」如果唔中意食刀削麵,仲可以轉做上海年糕/拉麵或者米線。另外呢度仲有素紫菜湯底及酸辣湯底,適合各口味人仕。最正係呢度仲有上海菜飯食!今次我坐低唔使諗就揀咗食咩,我食醉雞湯刀削麵,麵條削得比其他鋪頭幼及薄身,但口感都係彈牙,完全冇影響。醉雞份量都多嘅,不過唔知點解比我嗰碟仔特別細咁解咋。。。
環境企企理理,乾乾淨淨!