2016-11-06
最近唔知係咪興食丼,面書朋友經常都發丼文,而有得睇無得食既感覺真係 ......其實留意到有好幾間餐廳都係呢期上左位,而且各有特色,越講越想食 ......這些機會終於屬於我的。今晚係銅鑼灣附近搵食,終於可以丼一丼。餐廳其實唔算好大,見到有刺身,壽司等其他食物,不過主角係丼。有好多唔同種類既丼,更加有雙層丼,巨型丼。有大食大,揀左享丼丼 (2人前) $488成個丼好巨大,賣點係有 30cm 咁大,真係成個pizza咁大。當然唔係得個大字,裡面有松葉蟹,三文魚、油甘魚、八爪魚、帶子、鱆紅魚,海膽。餐廳有提供進食教學。海膽豆腐用淡味而滑口既豆腐帶出海膽既鮮味。松葉蟹肉玉子燒玉子燒夠鬆軟,松葉蟹肉鮮甜。三文魚、油甘魚、八爪魚、帶子、鱆紅魚刺身類都算大件,份糧唔算太多,用作為食蟹前既一個過渡,重頭戲係之後既松葉蟹。松葉蟹有齊蟹腳,蟹鉗,蟹蓋同埋蟹身。餐廳在蟹腳折開部份殻,只需要用預先準備既食具已經可以輕鬆食。食既時候不妨試試加入蟹醋,令蟹味提升。松葉蟹既蟹味突出,十分鮮甜。下層既飯可以用嚟做茶漬飯或當壽司飯食。加入松葉蟹清湯,湯用松葉蟹腳、昆布、酒、豉油、冬菇煮煮成,再加入木魚花提味,將湯加入
這些機會終於屬於我的。 今晚係銅鑼灣附近搵食,終於可以丼一丼。 餐廳其實唔算好大,見到有 刺身,壽司等其他食物,不過主角係丼。
有好多唔同種類既丼,更加有雙層丼,巨型丼。
有大食大,揀左享丼丼 (2人前) $488
當然唔係得個大字,裡面有松葉蟹,三文魚、油甘魚、八爪魚、帶子、鱆紅魚,海膽。 餐廳有提供進食教學。
用淡味而滑口既豆腐帶出海膽既鮮味。
玉子燒夠鬆軟,松葉蟹肉鮮甜。
今日終於見識到享丼丼,果然並非大而無"丼"!