2014-08-28
同朋友出去玩完,朋友建議去食一番,於是乎一行六人浩浩蕩蕩甘落到元朗。由於我地去到果陣已經成9點幾,所以無人等位,一去到就有得枱。去過一番既人都知,果度其實唔大,枱櫈都放得幾逼。其實一番D食物都出左名大件,我地6個人叫左8款食物都已經可以餵飽晒我地。首先就係必叫既沙律,盤沙律大盤到面盤甘樣,真係幾抵食。入面主要都係青瓜絲,但絕對無青瓜既草青味,沙律醬同蟹子都好足料。平時我自己叫多數會叫普通既蟹子沙律,但今次朋友發板,佢地就叫煙鴨胸蟹子沙律,其實就係多左幾舊煙鴨胸甘解。無咩特別,加左又無話好味左,或者難食左。大大粒帶子壽司。佢D壽司飯一向都成舊拳頭甘大,如果驚食唔晒,可以叫佢少飯。哩個帶子壽司我覺得有少少腥腥地,唔夠鮮甜。火灼三文魚壽司。舊飯師傅捏得唔夠實,搞到一夾就散左。條火灼三文魚略嫌熟過頭,搞到無左三文魚既鮮味。清酒煮硯。D硯唔係甘入味,反而個湯好清甜。但哩鍋野真係好多隻硯,係抵食既。朋友話放耐左之後好食D,可能浸耐D,入味D。芝士年糕。新鮮滾熱辣地上枱,食既時候小心D,入面D芝士真係會流出黎,已經燙親個口。哩個都幾好味既。豬軟骨餃子鍋。D豬軟骨餃子煎得好香脆,就算放左落個湯度都無話
豬軟骨餃子鍋。D豬軟骨餃子煎得好香脆,就算放左落個湯度都無話軟晒。個湯入面有白菜同豆腐,個湯清清淡淡,岩岩好中和返餃子既濃味。
日式雜錦炒拉麵。個炒拉麵好多料,唔會話得幾條肉同蟹柳,幾乎啖啖都成口餸。但我覺得佢太濃味,唔太岩我胃口。
日式窩蛋牛肉飯。哩個幾surprise,本身無咩期望,但食落又幾好味,D汁撈埋D飯好開胃,可以食多幾碗。
總括黎講,哩間野話食物味道算係一般啦,但抵食就真係好抵食,因為樣樣都大大件。