2018-01-24 2915 views
早前在Facebook見到朋友仔Post左隻類似航空母艦既海鮮鍋,一問之下,原來呢隻”航母海鮮鍋”來自"澳門台山水佬榮”,個名好特別😆所以一直記住,適逢老友聚會,所以我提議去打邊爐試下呢隻航母!🤭餐廳坐位位置寬闊,有4人卡位坐得幾舒服~一坐底店員仲會拎小食同醬料俾我地~湯底有四款選擇,而我地選左微辣既水佬榮辣汁湯底 (因為係秘製,出面食唔到)嘩嘩嘩,主角來了😍😍 真係好大隻船好多料呀!隻蟹仲好新鮮係度郁緊,好彩店員已經紮住左佢者,唔係實走蟹🦀!大家見到呢隻巨船🛳都好興奮相機先食後,店員就開始加湯底煲滾蓋蓋,在我地傾計之際,個鍋開始出煙,店員再過黎幫我地打開個蓋,咁快就有得食啦!呢隻航母海鮮鍋為四人餐(最少),所以海鮮都以四人為單位,人人有份,唔駛爭共有八款海鮮:蝦、蜆、八爪魚、象柭蚌、貴妃蚌、青口、鮑魚、蟹,以大量疏菜墊底海蝦爽口鮮甜八爪魚爽口鮑魚好厚身,肉質彈牙,吸晒啲湯好入味蟹🦀大大隻,幾多蟹膏蟹肉,鮮甜可口唔夠飽?唔緊要!呢個海鮮鍋仲可以揀多五款食材!安格斯特級肥牛,由於食到中段,湯底已經開始濃郁,肥牛吸收左湯底既海鮮精華,味道一流!肥牛脂肪分佈平均,紋路好靚,肉質鮮嫩新鮮牛仔粒

海蝦爽口鮮甜
八爪魚爽口
鮑魚好厚身,肉質彈牙,吸晒啲湯好入味

蟹🦀大大隻,幾多蟹膏蟹肉,鮮甜可口

唔夠飽?唔緊要!呢個海鮮鍋仲可以揀多五款食材!

新鮮牛仔粒,牛味濃郁,成粒放落口咬,好有質感

食到呢度仲未夠飽?!唔緊要!呢個餐仲配有公仔麵,仲係出錢一丁!
啲麵吸收晒海鮮、菜、牛肉味,好食到停唔到口,呢次真的好飽了!

打完邊爐,個口好鹹,店員仲預備埋甜品-雪米糍俾我地,好滿足呀!