2024-02-27 40 views
又是偽台妹去食台灣嘢嘅時候,今晚約了保險經紀傾嘢,所以揀間比較寧靜舒適嘅食店。呢間店對出是將軍澳海傍,半開放式空間感覺不會侷促,可選坐戶外或室內,座位檯面都非常寬敞。戀上酸菜魚 $238雖說明明是想要食台灣嘢,但來到後又被餐牌上的酸菜魚所吸引,改變心意揀了酸菜魚。除可選大中小辣度外,亦可選大中小麻度。整盤酸菜魚上檯真有嚇一跳嘅感覺,真係好大盤,3至4個人食都可以。魚片份量算多,肉質滑嫩無細骨,吸滿湯汁精華,再飲啖微酸微辣的湯,加埋酸菜一齊食,份外開胃,配料仲有雲耳、紅薯粉、芽菜及豆卜等,真係多到食唔晒。戀上蚵仔魯肉飯 $88由於唔知酸菜魚份量原來咁大,仲點了碗蚵仔魯肉飯,不過呢碗魯肉飯又幾好食喎,尤其蚵仔粒粒都脹卜卜,咬落幾乎都爆汁,好味道!還附送了麻辣雲耳、花生及藕片作前菜。鹽酥大大雞扒 $78雞扒水準亦OK,是台式古早味的炸雞扒,其炸粉令雞皮份外酥脆,雞肉肉質仍嫩,不會太乾身。Pinku Pinku $40超級適合打卡的飲品,成杯粉紅色簡直令人少女心爆發,其實係一杯玫瑰荔枝鮮奶冰,味道偏甜但幾好飲。朱古力咖啡 $25朱古力味太重,反而完全蓋過咖啡的味道,不過都OK好飲的。提一提,呢

戀上酸菜魚 $238

戀上蚵仔魯肉飯 $88

鹽酥大大雞扒 $78

Pinku Pinku $40

朱古力咖啡 $25
朱古力味太重,反而完全蓋過咖啡的味道,不過都OK好飲的。
提一提,呢間係寵物友善餐廳,而且又靠近海傍,閒時放狗散步來此食餐飯或Hea下都幾寫意架!
2024-02-26