2018-11-21
同阿媽去飲早茶,唔想行得太遠,所以就去咗附近嘅megabox.今日就揀咗依間御苑皇宴,其實一路都有去開,發覺點心嘅質素真係每況愈下. 幾鍾意食懷舊點心,所以叫咗個燒腩卷,真係大失所望.啲皮又實又韌,完全唔鬆軟,只有隔咗夜嘅包先至會有呢種質感,其實就咁望落去都已經睇到.裏面嘅燒腩仔乾爭爭,而且非常細嚿,真係非常差.粉果嗰層皮厚到呢,而且一夾上嚟就黐實對筷子.加上因為皮厚而破壞曬質感,裏面嘅餡料又頗為清淡,可以話係冇嚟聞味.總之食落去就係一塊冇味嘅厚皮加上冇味嘅餡料.如果合埋眼食完都唔知食咗乜.奇怪喇...腐皮卷明明浸著湯㗎喎,點解食落去會覺得又乾又嚡嘅呢,上面變咗色嗰撻嘢係咪因為曬傷咗?依一碟蜆介鯪魚球竟然就咁樣上枱,係咪原本一家四口,其中一隻鯪魚球唔生性離家出走?算,圓形嘅嘢碌嚟碌去係正常物理現象,雖然我從未見過咁樣.點解可以炸得咁唔靚,咬落去真係冇炸過嘅感覺㗎喎.仲有,蜆蚧點解可以稀釋到好似1比99咁,唔通廚房搞緊環保. 老實講,通常一間餐廳就算食物再差我都總會搵到1,2個優點,老闆都係搵食啫,又唔好講得太盡.阻人搵食猶如.... 我一向係咁諗嘅.但係今次咁差劣嘅食物質素實在令我不吐
老實講,通常一間餐廳就算食物再差我都總會搵到1,2個優點,老闆都係搵食啫,又唔好講得太盡.阻人搵食猶如.... 我一向係咁諗嘅.但係今次咁差劣嘅食物質素實在令我不吐不快.
呀我諗起喇,呢度嘅好處就係星期日就算11點幾到都唔算難搵位.唔想等位嘅話可以一試,或者你都會有難忘嘅體驗.